Agenda Theater

ΕΙΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΕΝΟΣ... ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥ...

Παύλος Λάμπρου

Σε κάτι τέτοιες στιγμές χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχω τα «μέσα»... Γιατί όταν έχεις καλούς φίλους και συνεργάτες μπορείς να παρακολουθείς πως γεννιέται μια ιδέα αλλά και να κλέβεις ματιές...  


Σε τι αναφέρομαι; Θα σας πω... Πριν λίγες ημέρες είχα τη χαρά να εισβάλλω κυριολεκτικά στα άδυτα του «Λαβύρινθου». Της νέας χοροθεατρικής παράστασης που θα ανέβει στο Παλλάς το Μάιο. Πρόκειται για μια μοναδική σύμπραξη του σύγχρονου χορού με την κρητική παράδοση. Μια σύμπραξη των ερευνητών κρητικών χορευτών και δασκάλων Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη και του εξαιρετικού χορογράφου και σκηνοθέτη Παύλου Κουρτίδη. Από μένα τους έχετε ξανακούσει τους εν λόγω κυρίους... (ελπίζω να είστε διαβασμένοι!)


Με το που μπήκα στο χώρο η μουσική με συνεπήρε... ένιωσα τα πόδια μου να ξεσηκώνονται και να θέλουν να ακολουθήσουν το ρυθμό. Στην πορεία έμαθα ότι την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο μοναδικός Βασίλης Τσεντούρος (και γι’ αυτόν σας έχω ξαναμιλήσει) και σας είχα αναφέρει ότι έχει μέλλον... Δίπλα μου περνούσαν βιαστικοί αλλά γεμάτοι πάθος, ενέργεια και χαρά οι χορευτές. Άλλοι με κρητικές στολές και άλλοι με σύγχρονα ρούχα, τύπου εργασίας. Όλοι ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι ακόμη και την ώρα του διαλείμματος. Το μυαλό τους ήταν εκεί, στη σκηνή, στις σκηνοθετικές οδηγίες, στη μουσική, στο κλίμα. 


Πρέπει να ομολογήσω πως έχω πάει σε αρκετές πρόβες αλλά πουθενά δε συνάντησα τόσο καλοκουρδισμένα σχήματα. Τελικά δεν είναι απαραίτητο να επικρατεί στρατιωτική πειθαρχία κάπου για να υπάρχει πρόγραμμα, είναι θέμα ανθρώπων και διάθεσης. Κι εδώ η διάθεση ξεχειλίζει... Οι δημιουργοί του «Λαβυρίνθου», ο Παύλος, ο Γιάννης και ο Γιώργος μου μετέδωσαν με θέρμη τις επιθυμίες τους, τα θέλω τους, τα όνειρά τους. Επιθυμίες και όνειρα που έχουν αγκαλιαστεί από τις ομάδες τους. 


Το συγκλονιστικό όμως δεν είναι απλά οι καλοκουρδισμένες ομάδες, είναι το ίδιο το περιεχόμενο. Μπορεί να ξεκίνησε από μια ιδέα με θέμα την Κρήτη και τις κρητικές παραδόσεις αλλά αυτό που δημιουργεί ο Παύλος Κουρτίδης επί σκηνής  είναι μοναδικό. Μπορεί να έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν την Κρήτη να συμπορεύεται π.χ. με τον Πόντο, την Ήπειρο και άλλες τοπικές παραδόσεις και χορούς, ποτέ όμως δεν είδαμε τον κρητικό χορό να συμπαρασύρεται από το σύγχρονο. Και μάλιστα το σύγχρονο χορό όπως ξέρει πολύ καλά να τον παρουσιάζει ο Παύλος Κουρτίδης. Ένας καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, χορογράφος και χορευτής που έχει πορευτεί στη ζωή του με μεγάλη ταπεινότητα και δουλειά και τελικά απ’ ότι φαίνεται η ζωή σιγά-σιγά τον ανταμείβει...


Στον «Λαβύρινθο» δεν είναι και λίγοι αυτοί που θα μας ξεσηκώσουν. Είκοσι επτά χορευτές και πέντε μουσικοί επί σκηνής ένωσαν το ταλέντο, την τέχνη, την κοσμοθεωρία και τις ψυχές τους, με στόχο να προσφέρουν στο θεατή το δικό τους μίτο της τέχνης που θα τον οδηγήσει -έστω για λίγες ώρες- μακριά από τη δαιδαλώδη πραγματικότητα και πέρα από τα ατομικά αδιέξοδά του.  


Στην παράσταση θα δούμε ιστορίες από την κρητική παράδοση, την ιστορία (Ταυροκαθάψια, Δασκαλογιάννης), θα ακούσουμε μαντινάδες, θα μάθουμε για μύθους (ο Μίτος της Αριάδνης). 


Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν (αλλά δεν θα το προδώσω...) μία σκηνή που είδα... καθώς εκείνη τη στιγμή ενώ η μία εκ των χορευτριών άρχισε ένα ανατριχιαστικό μοιρολόι, οι μισοί και βάλε εκ των υπολοίπων συνεργατών εξαφανίστηκαν.... και μετά από λίγο κατάλαβα τον λόγο... έφυγαν γιατί άρχισαν να κλαίνε! Κλαίγανε οι ίδιοι οι συντελεστές που έβλεπαν το στιγμιότυπο αυτό για πολλοστή φορά... νομίζω αρκεί για να καταλάβετε την ένταση της στιγμής.  


Οι ερευνητές και χορευτές, Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, που είχαν την αρχική ιδέα της παράστασης, μας είπαν πως  «στην παράσταση αυτή βλέπουμε την εξέλιξη του κρητικού χορού μέσα στους αιώνες και παράλληλα τονίζουμε την σημασία του πολιτισμού και της τέχνης ειδικά στις μέρες μας. Η τέχνη, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ψυχική αρμονία, η αγάπη μπορούν φωτίσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να τον βγάλουν από τα "σκοτάδια" του». 


Ο Παύλος Κουρτίδης σε μια κουβέντα μας, είπε πως ο «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως» είναι ίσως ένα από τα εγχειρήματα εκείνα με τα οποία καταπιάνεσαι μία φορά στη ζωή σου και στιγματίζουν ένα μέρος της καλλιτεχνικής σου πορείας. Η αποστολή μου είναι απλή και συνάμα περίπλοκη. Πρέπει να αποτυπώσω μέσα από την κίνηση το εικαστικό περιβάλλον και μέσα από τη μουσική το σήμερα, το οποίο έχει οδηγό την κληρονομιά της Κρήτης». Και νομίζω πως έχει απόλυτο δίκιο καθώς είμαι σίγουρος πως αυτή η παράσταση θα χαραχθεί στις μνήμες όλων όσων την δουν. 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία/εικαστική σύλληψη: Παύλος Κουρτίδης 

Σύλληψη: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Χορογραφία: Γιάννης Μεγαλακάκης, Παύλος Κουρτίδης, Γιώργος Μεγαλακάκης


Επί σκηνής χορευτές (Κρήτη): Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Γιάννης Πηδηκτάκης, Γιάννης Γκότσης, Χρήστος Βλαχόπουλος, Χρήστος Πετράκης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Διαμαντόγλου, Σπύρος Λώλης, Αδάμ Κοκκινογένης, Νικολέτα Κουρκούτα, Πέγκυ Μπαρούνη, Μαρία Καρέλα, Πελαγία Πιπεράκη, Γωγώ Λιβιέρη, Εύη Ανδρουλάκη


Επί σκηνής χορευτές (Σύγχρονος χορός): Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρήστος Καφετζής, Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα, Ίρις Παύλου Κατράκη, Όλια Μουρουζίδου, Ειρήνη Ζάττα, Αναστασία Κοντοπίδη, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ιωάννης Δαμιανός Στέφος

Μουσικοί

Βασίλης Τσεντούρος: Ντραμς

Γιώργος Κοντογιάννης: Λύρα

Δημήτρης Βαρελόπουλος: Λαούτο

Αντρέας Αρβανίτης: Λαούτο-Ασκομπαντούρα-Θιαμπόλι 

Μαρίνος Τρανουδάκης: Νταούλι

Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις (σύγχρονο): Βασίλης Τσεντούρος

Ενορχήστρωση (παραδοσιακά): Γιώργος Κοντογιάννης

Σκηνικά: Δήμητρα Παπαδημητρίου

Κοστούμια (Π.Κ.): Χριστίνα Λεοντιάδου

Φωτισμοί: Απόστολος Τσιτσώνης 

Βοηθός χορογράφου (Π.Κ.): Ζωή Σωτηροπούλου

Μακιγιάζ: Φωτεινή Μακρίδου

Συντονισμός παραγωγής: Σοφία Καραγιάννη 

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης

Θέατρο Παλλάς

Βουκουρεστίου 5

Πληροφορίες για προπώληση - κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων:

Στο τηλέφωνο 211 1000 365 & www.ticket365.gr 


Ευχαριστώ θερμά τον Βλάσση Χρυσόπουλο για τις υπέροχες φωτογραφίες που έβγαλε για το Boem Radio.

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος