Agenda Theater

Εφιάλτες και Παραμύθια στον Ιανό

Νίκος Παπαδάκος

Μετά την παρουσίαση του Εφιάλτες και παραμύθια  στον Ιανό Θεσσαλονίκης, ήρθε και η σειρά της Αθήνας. Σε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αίθουσες για το βιβλιόφιλο κοινό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιανού στην Σταδίου. 

Εκεί ο συγγραφέας του βιβλίου Αντώνης Τουμανίδης οι  εκδόσεις Compupress – Raven και μια πανέμορφη Κοκκινοσκουφίτσα, μας περίμεναν χθες το απόγευμα για μια παρουσίαση γεμάτη εκπλήξεις. 

Το πρώτο μέρος περιλάμβανε σχολιασμό από την συγγραφέα και σεναριογράφο Άννα Χατζησοφιά, τον συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη, τον τραγουδιστή Αδάμ Τσαρούχη και τον ηθοποιό Απόλλωνα Μπόλλα.  

Πρώτη πήρε τον λόγο η Άννα Χατζησοφιά η οποία ξεκινώντας με μια αναφορά του Γούντι Άλεν για την δική του σχέση με το παραμύθι της Χιονάτης, μας εξήγησε πως ο Αντώνης δεν έκανε γοητευτικότερους τους κακούς των παραμυθιών αλλά αντέστρεψε ουσιαστικά τους ρόλους στα περισσότερα από αυτά. Τα παραμύθια του Αντώνη Τουμανίδη είναι σκληρά και βίαια όπως ο κόσμος του Μεσαίωνα που τα γέννησε αλλά και η σημερινή κοινωνία. Επεσήμανε μάλιστα το πόσο οικείος πρέπει να μας είναι ο βίαιος κόσμος των παραμυθιών μιας και στον χώρο των Βαλκανίων οι ιστορίες που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας δεν εξωραΐστηκαν ποτέ αλλά διατήρησαν τον σκοτεινό τους χαρακτήρα.

Ακολούθησε ο Άρης Σφακιανάκης που μας μίλησε τόσο για την αγάπη του στους νέους συγγραφείς όσο και για την βιωματική σχέση του με τα παραμύθια λόγω της μητέρας και της κόρης του. Δυο σχέσεις που τον έκαναν να αγαπήσει το είδος από παιδί αλλά και το Εφιάλτες και Παραμύθια. 

Στην συνέχεια ο Απόλλωνας Μπόλλας λάτρης όπως ο ίδιος δήλωσε της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του παραμυθιού και του φανταστικού, ανέφερε το πόσο τον εντυπωσίασε η δημιουργική ανάπλαση των αρχικών παραμυθιών έτσι ώστε αυτά να αλλάζουν χωρίς να αποκόπτονται από την παράδοση που τα γέννησε.  

Ο Αδάμ Τσαρούχης μας περιέγραψε πως ο αρχικός δισταγμός του για κάτι που θα μπορούσε να είναι μια διεκπεραιωτική  διαδικασία μετατράπηκε σε ενθουσιασμό όταν άρχισε να διαβάζει το Εφιάλτες και παραμύθια που είχε στα χέρια του. Ένα βιβλίο που τον μάγεψε όχι μόνο γιατί τον έκανε να δει με άλλο μάτι τους γνωστούς ήρωες που όλοι ξέρουμε, αλλά γιατί όπως μας είπε οι σελίδες του είναι γεμάτες μουσική. Την μουσική ενός σκοτεινού παραμυθά.  

Το πρώτο μέρος έκλεισε με μια σύντομη ομιλία του συγγραφέα ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παραβρισκόμενους μας προανήγγειλε την μελλοντική κυκλοφορία του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα αλλά και το ενδιαφέρον που εκφράστηκε για την κινηματογράφηση του δικού του Πινόκιο αφήνοντάς μας να περιμένουμε για το μέλλον πολλά περισσότερα.  

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιάννης Φίλιας - και η συνθέτης και τραγουδίστρια Πολυξένη Καράκογλου διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου συνοδεία πιάνου και αυλού με πρωτότυπα μουσικά κομμάτια γραμμένα για την εκδήλωση. Κάνοντας πράξη τα όσα προηγουμένως είχε πει ο Αδάμ Τσαρούχης περί μουσικότητας των παραμυθιών, μας παρουσίασαν μερικούς από τους χαρακτηριστικότερους ήρωες του βιβλίου όπως την Κοκκινοσκουφίτσα, τον Πινόκιο, την Μαλέφισεντ και άλλους, όσο μοχθηρούς και αιματοβαμμένους τους φαντάστηκε ο Αντώνης, περισσότερο ίσως και από τους αρχικούς δημιουργούς τους.

Στην συνέχεια φυσικά ακολούθησε η καθιερωμένη υπογραφή βιβλίων κατά την οποία οι αναγνώστες είχαν την δυνατότητα να μιλήσουν για λίγο με το συγγραφέα, να τους υπογράψει τα βιβλία του και φυσικά…να δαγκώσουν μήλα.

Τα εφιαλτικά παραμύθια του Αντώνη Τουμανίδη συνεχίζουν το ταξίδι τους από τα ράφια των βιβλιοπωλείων στα δικά σας χέρια, στις δικές σας καρδιές.  


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

26 Φεβρουαρίου 2016 Reply
Γιάννης Αντωνόπουλος

Μπράβο Αντώνη, ευχόμαστε τα καλύτερα


Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος