Agenda Theater

Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος του Primo Levi

Boem Team

‘’Για μας η συζήτηση με τους νέους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα καθήκον και ταυτόχρονα σαν κίνδυνο: τον κίνδυνο να φανούμε αναχρονιστικοί, να μην ακουστούμε. Πρέπει να μας ακούσουν, πέρα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, υπήρξαμε συλλογικά μάρτυρες ενός θεμελιώδους και απροσδόκητου γεγονότος, θεμελιώδους ακριβώς λόγω του απροσδόκητου χαρακτήρα του, που κανείς δεν προέβλεψε. Συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη, συνέβη το απίστευτο, ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός, που μόλις είχε εξέλθει από την ζωηρή ανθοφορία της Βαϊμάρης, να ακολουθήσει έναν τσαρλατάνο, του οποίου η φιγούρα προκαλεί σήμερα το γέλιο. Και όμως υπάκουσαν και ύμνησαν τον Αδόλφο Χίτλερ έως την καταστροφή.’’ Primo Levi

Μία από τις πιο δυνατές γυναικείες παρουσίες στο χώρο της σκηνοθεσίας, δίνει το βήμα σε 7  ηθοποιούς να ενώσουν τις φωνές και τα σώματα τους και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα που μας αφορά όλους. Βασισμένοι στη χορική λειτουργία, σε αυτή την παράσταση δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές. Υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν σε ανθρώπους. 

Οι ερμηνευτές αφηγούνται με ήπια φωνή τη μαρτυρία εγκλεισμού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπως αυτή περιγράφεται στο ομότιτλο αριστούργημα του Ιταλοεβραίου συγγραφέα. 

Γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για τις χειρότερες καταστροφές. Η θεατρική μεταφορά, όμως αυτής της θηριωδίας επιλέγει να φέρει στο επίκεντρο ιδέες όπως η συντροφικότητα, η αξιοπρέπεια και η δύναμη του ανθρώπινου βλέμματος.  Λόγοι στους οποίους, κατά τον Primo Levi, οφείλεται η επιβίωσή του.

Η παράσταση υπηρετεί πιστά την ανάγκη του συγγραφέα να θυμηθεί και να αφηγηθεί τα πάντα, έχοντας ως σκοπό όχι να κατηγορήσει, αλλά να προειδοποιήσει.

Γιατί όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας:

«Συνέβη επομένως μπορεί να ξανασυμβεί. Είναι η ουσία των όσων έχουμε να πούμε.»

Συντελεστές

Κείμενο: Primo Levi

Θεατρική διασκευή : Domenico Scarpa, Valter Malosti

Μετάφραση : Τζωρτζίνα Λιώση

Δραματουργική επεξεργασία : Ο θίασος

Σκηνοθεσία : Γεωργία Μαυραγάνη

Σκηνικά - Κοστούμια : Λίλλυ Κυριλή

Σχεδιασμός Φωτισμών : Τάσος Παλαιορούτας

Φωτογραφίες : Κώστας Γκιόκας

Trailer : Θωμάς Παλυβός

Βοηθός Σκηνοθέτη : Αμαλία Κόμινου

Ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου

INFO

Χώρος : Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι

Ημερομηνία πρεμιέρας : 25/11/2022

Ημέρες και ώρες : Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 , Κυριακή στις 20:30

Επικοινωνία : 2103425170, contact@tempusverum.com


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος