Agenda Music

David Murray | The Jazz Master of the Horns

Boem Team

Ένας μουσικός που αντιπροσωπεύει πλήρως την μετά -  Coltrane δημιουργική εξέλιξη της τζαζ, είναι ο θρυλικός σαξοφωνίστας, μπάσο-κλαρινετίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής  David Murray, που επιστρέφει στην σκηνή του Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 17 μέχρι και τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου!

Ο γεννημένος το 1955 στο Oakland της Καλιφόρνια David Murray,  εκπαιδεύτηκε από νεαρή ηλικία μουσικά βασικά απ’ την οργανίστρια μητέρα του αλλά και τον Stanley Crouch, τον Arthur Blythe κα.  Θαύμαζε και μαγευόταν από μικρός με τον Albert Ayler, τον Ornette αλλά και τον Archie Shepp.  Στα μέσα της δεκαετίας του 70’ εικοσάχρονος και ενθουσιώδης ο David, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη που τον σμίλεψε καλλιτεχνικά αφού ως πόλη, ήταν  η «Μέκκα» της τζαζ και της avant-garde!  Τον θυμόμαστε στα ‘70’s ως ιδρυτικό μέλος του μυθικού γκρουπ  World Saxophone Quartet  (μέλος του οποίου έμεινε και μέχρι τον θάνατο του Hamiet Bluiett το 16’), να παίρνει τον ήχο του σαξοφώνου από εκεί που τον άφησε ο Albert Ayler και να του προσθέτει μπλουζ και spiritual roots προσεγγίσεις, με μια σύγχρονη όμως ματιά. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας του Murray, ήταν να γίνει  ίσως ο πλέον περιζήτητος σαξοφωνίστας στην τζαζ!  Στην Ν. Υόρκη γνώρισε τον Braxton, τον Don Cherry, ενώ συνεργάστηκε με τον Max Roach, τον Elvin Jones, τον Randy Weston και τόσους άλλους. Από εκεί και πέρα, ο David Murray κατ ‘ ουσία και κυριολεξία έγραψε με τον δικό του τρόπο, προσέγγιση και ήχο, την ιστορία της σύγχρονης τζαζ – πράγμα που συνεχίζει να κάνει ακατάπαυστα ως τις μέρες μας. 

Το 89’ πήρε Grammy για best instrumental jazz group με ένα δίσκο αφιερωμένο στον Coltrane! Από την post-free των ‘70’s μέχρι τη σημερινή ουσιώδη και διαχρονική τζαζ της ψυχής μας, μέσα από μια εκπληκτική και τεράστια δισκογραφία που αριθμεί σε πάνω από 200 άλμπουμ με το όνομά του (!), ο Murray μας έχει δώσει σχεδόν τα πάντα: από σόλο παρουσιάσεις κι έργα για ορχήστρες, μέχρι πλήρη οπερετικά έργα, από ντουέτα και τρίο μέχρι υπέροχες big bands. Οι αμέτρητες συνεργασίες του είχαν και αναφορές στο blues (Taj Mahal), στην soul (Macy Gray),  στην αφρικανική (Tony Allen), στην latin (Omara Portuondo), ακόμη και στην ροκ ψυχεδέλεια (Grateful Dead).  Είναι  ίσως ο καλλιτέχνης της τζαζ με τον πιο αναγνωρίσιμο ήχο, αφού στο παίξιμό του – ακόμη και στις πιο free / avant στιγμές του – ξέρει να αναδεικνύει όλη την ομορφιά και τον σεβασμό στην παράδοση του gospel, του μπλουζ ή του R & B.  Η απαράμιλλη δε τεχνική του στο παίξιμο με την κυκλική αναπνοή, του επιτρέπει να παίζει ιδιαίτερα μακριές μουσικές φράσεις και να προσθέτει έξτρα μαγεία στην έτσι κι αλλιώς ξεχωριστή του μουσική ταυτότητα. 

Ο ανανεωμένος David Murray επιστρέφει στην αγαπημένη του Αθηναϊκή σκηνή Half Note Jazz Club, με την νέο του κουαρτέτο, που αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς όπως η Marta Sanchez στο πιάνο, ο Luke Stewart στο μπάσο και ο Russell Carter στα τύμπανα.  Από 17 έως 20 Νοεμβρίου, η απρόβλεπτη και κορυφαία τζαζ ενός θρύλου, θα ηχεί και πάλι στην πιο φιλόξενη σκηνή τζαζ  πόλης! 

David Murray - tenor sax, bass clarinet 

Marta Sanchez - piano 

Luke Stewart - double bass 

Russell Carter - drums

Info

DAVID MURRAY QUARTET 

“The Jazz Master of the Horns”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 – ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 

Έναρξη Παρασκευή - Σάββατο 22:30 

Κυριακή – Δευτέρα 21:30 

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310

Τιμές εισιτηρίων: από €

Προπώληση εισιτηρίων: more.com, halfnote.gr

Πληροφορίες: 210 9213310 

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος