Agenda Music

Danny Elfman’s Music From the Films of Tim Burton @Lincoln Center, New York

Boem Team

To εκθαμβωτικό Lincoln Center είναι μια καλλιτεχνική νησίδα πολιτισμού που προσφέρει θεάματα μεγάλου βεληνεκούς και φιλοξενεί τακτικά στις εγκαταστάσεις του μουσικά φεστιβάλ, εικαστικά αφιερώματα, θεατρικές περφόμανς και χορευτικές παραστάσεις. Το θερινό πρόγραμμα εγκαινιάστηκε με το φεστιβαλικό στολίδι-αφιέρωμα στις μουσικές συνθέσεις του Danny Elfman που επενδύουν αριστοτεχνικά,  επί 25 συναπτά έτη, τα σελιλόιντ ταξίδια του σκοτεινού μετρ του είδους-Τim Burton. Μια συναυλιακή «σουίτα» 15 κινηματογραφικών κομματιών, δια χειρός Danny Elfman, μας παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Avery Fisher Hall, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης και του μαέστρου της, John Mauceri. 

Το world-of-mouth που δημιουργήθηκε στα social media εν όψει του “banana boat” event επετεύχθη και έτσι πλήθος από κουστουμαρισμένες φιγούρες, εμπνευσμένες από αγαπημένους μπαρτονικούς χαρακτήρες, κατέφθασε στο προαύλιο του Lincoln Theater, και λίγο πριν την έναρξη του θεάματος, ντυμένοι ως Σκαθαροζούμης, Νεκρή Νύφη και Τζακ Σκέλινγκτον παρέλασαν ξέγνοιαστα ποζάροντας με μια μακάβρια εσάνς εξωφύλλου. 

Η είσοδος του μαέστρου στην σκηνή, η μαγευτική παρουσία της πολυμελούς συμφωνικής ορχήστρας και της στοιχισμένης χορωδίας στο φόντο, κάτω από το αχνό βιολετί φως, προμήνυε την έναρξη της πολυαναμενόμενης συναυλίας. Το κοινό επέδωσε τα διαπιστευτήρια του με ένα θερμό χειροκρότημα και οι πρώτες νότες, από την παρθενική συνεργασία Elfman-Burton στην ταινία Pee Wee’s Big Adventure, κάνουν την εμφάνισή τους. Οι χορδές μεταμορφώνονται σταδιακά από την μελαγχολική μελωδία των 3/4 σε μια μηχανιστική, επιτηδευμένη δυσαρμονία που ξεσπάει σε ένα ξέφρενο χορό πνευστών και κρουστών. O δαίμονας του Σκαθαροζούμη όμως θα διαταράξει τα πνεύματα και ενώ η χορωδία αρχίζει να επιδίδεται σε σαγηνευτικές κραυγές, η ορχήστρα έρχεται να αποδώσει με «μένος» τις τραγελαφικές μουσικές της ταινίας. O ξακουστός Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη στη συνέχεια θα στοιχειώσει τις καρδιές μας με την παραμυθένια ηχηρότητα και την υψηλή φωνητική αισθητική που σκόρπισε κύματα από ρίγη. Η αγγελική χροιά του Leif Christian Pedersen, στην άκρη του βάθρου, θα ταξιδέψει ακόμη παραπέρα τις σκοτεινές μας ψυχές, με τις μελωδικές του γραμμές, σε ένα ακυβέρνητο αρμονικό ταξίδι. Οι Αρειανοί θα διακόψουν την βουτιά μας στον μυθικό κόσμο του Ουάσινγκτον Ίρβινγκ και θα μας επαναφέρουν στη γη με τις σατανικές τους διαθέσεις και τις ορμητικές μουσικές της Φιλαρμονικής να διαπερνούν σαν βελόνες τις ακουστικές μας διόδους. Ο κλασικός sci-fi ήχος του theremin ξεδιψά κάθε προσμονή και μοιράζει χαμόγελα.  

Ο Τιμ Μπάρτον επιμελήθηκε του οπτικού υλικού που προβαλλόταν στην διάρκεια της συναυλίας και το οποίο περιλάμβανε πρωτότυπα artworks από τις ταινίες του, σκίτσα και storyboards, σε μια οπτική συνομιλία της μουσικής με τις εικόνες χαρίζοντας σε όλους εμάς μια φαντασμαγορική περιήγηση στον θαυμαστό του κόσμο. 

Ακολουθούν ερμηνείες των κάτωθι υπέροχων μουσικών επενδύσεων: Big Fish, Batman & Batman returns, Planet of the Apes, Corpse Bride, Dark Shadows  και Frankenweenie. Η πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της βραδιάς όμως είχε φθάσει. Ο καλοκάγαθος φίλος μας, Edward Scissorhands, βρισκόταν στο πλάι μας ψαλιδίζοντας το παγερό κρυστάλλινο ομοίωμα ενός αγγέλου. Έχοντας μεγαλώσει με αυτή την ταινία, ένιωσα τις αμέτρητες νιφάδες χιονιού από τα ψαλιδίσματα του να κυλούν σαν δάκρυα στα μάγουλα μου. Ο παιδικός, ουράνιος ήχος που σε παραπέμπει σε εποχές που κούρδιζες μουσικά κουτιά και ταρακουνούσες χιονισμένες γυάλινες σφαίρες αποδίδονταν από την συμφωνική ορχήστρα και χορωδία με σουρρεαλιστική ακρίβεια. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη «σούιτα» διεκδίκησε η λιλιπούτεια βιολίστρια, Sandy Cameron, με την δεξιοτεχνία της στο δοξάρι να συνεπαίρνει τους ακροατές. Το αποκορύφωμα της βραδιάς ωστόσο δεν ήταν άλλο από την εμφάνιση του Danny Elfman επί σκηνής να τραγουδάει πιστά τους σπαρακτικά παιχνιδιάρικους στίχους από το score του Χριστουγεννιάτικου Εφιάλτη. Ο δυνατός ήχος από το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού αντιλάλησε στις γύρω αίθουσες. Ο νεαρός σε ηλίκια σοπράνο, John-Dominick Mignardi, με την αιθέρια απόχρωση της φωνής του, θα κλείσει την βραδιά ερμηνεύοντας το theme από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων με μοναδική μουσική ευφράδεια. 

Αυτή η νυχτερινή, χορταστική βόλτα, συντροφιά με τους αλλόκοτους χαρακτήρες του Tim Burton και τις μουσικές ευφυείς συγχωνεύσεις του Danny Elfman, είχε λάβει τέλoς. Με λαχτάρα θα αναμένουμε το επόμενο μαγικό τους συναπάντημα που θα χρωματίσει εκ νέου τη φαντασία μας και θα ξυπνήσει το αιώνιο παιδί που κρύβουμε μέσα μας.  

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος