Point Of View

Χρίστος Γούδης - Πλάτωνος Πολιτεία

Boem Team

Μια λακωνική προσέγγιση σε µια λακωνική αντίληψη περί πολιτείας από τις εκδόσεις Κάκτος

Αν βιώνετε την κρίση, µη διερωτάσθε για το ποιος φταίει. Γιατί η κρίση είναι πρωτίστως πνευµατική, ψυχική και πολιτισµική. Κι αυτό γιατί όλοι εµείς, σαν άλλοι Ποσειδωνιάται, «την γλώσσα την ελληνική ξεχάσαµε τόσους αιώνας ανακατευµένοι µε Τυρρηνούς, και µε Λατίνους, κι άλλους ξένους». Κι αποκοπήκαµε από την ελληνικότητά µας, αυτή που εξέπεµψαν κατά τον χρυσό αιώνα της ιστορίας µας οι αυθεντίες του ανθρώπινου πνεύµατος, µιλώντας τη γλώσσα µας, σµιλεύοντας την ιδιοπροσωπία µας και ανυψώνοντας την ψυχή µας στον κόσµο των Ιδεών, µακράν των εφήµερων και φθαρτών επιδιώξεων της καθηµερινότητας των µυωπικών οριζόντων.

Καλούµαστε σήµερα να ξαναβρούµε την προγονική κληρονοµιά µας και να σηκώσουµε το βάρος της. Γιατί δεν αρκεί ότι γεννηθήκαµε Έλληνες, πρέπει να φτάσουµε στο ύψος που αρµόζει στους Έλληνες. Η πλατωνική «Πολιτεία», το περί αρετής και δικαιοσύνης κορυφαίο έργο τού κατ’ εξοχήν οικουµενικού φιλοσόφου, µας δείχνει τον δρόµο της αναζήτησης ενός καλύτερου σήµερα. Αρκεί να τη γνωρίσουµε και να την κατανοήσουµε. Αυτό επιδιώκουµε µε το παρόν έργο.

Το έργο που κρατάτε στα χέρια σας κρυσταλλοποιεί και επιµερίζει την ουσία, τα νοήµατα, τις επιδιώξεις και τις µεταφυσικές θεωρήσεις της πλατωνικής «Πολιτείας», µε λόγο και τρόπο λιτό, λακωνικό, σύγχρονο, πλαισιωµένο συνάµα µε παρενθετικές προτάσεις-κλειδιά στο πρωτότυπο κείµενο, µε στόχο να αποτελέσει ταυτόχρονα και µέσο και σκοπό, µέσο δηλαδή για να επιτύχουµε τον σκοπό µας, να επανακτήσουµε την ταυτότητά µας, τον ενάρετο τρόπο ζωής, ατοµικά και συλλογικά, ως πρόσωπα και ως κοινωνία.

Η πλατωνική «Πολιτεία» είναι το ιερό ευαγγέλιο των Ελλήνων και κανείς µας δεν δικαιούται να µην το γνωρίζει, αν θέλει να αισθάνεται «τῷ ὄντι Ἕλληνας».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπι­στημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθη­νών (2001-2012). Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων. Γνωρίζει επτά ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρω­σικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πορτογαλικά).

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Αποφοίτησε από το Α΄ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1964 και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969. Μετά την εκπλήρωση των στρα­τιωτικών του υποχρεώσεων ως έφεδρος σημαιοφόρος του Πολεμι­κού Ναυτικού (1969-1971), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία απ’ όπου έλαβε Μάστερ (M.Sc.) και Διδακτορικό (Ph.D.) το 1972 και 1974 αντιστοίχως. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Τμή­μα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην Αγγλία έως το 1979 και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία έως το 1981. Ως παρατη­ρησιακός αστρονόμος έλαβε μέρος σε πολυάριθμες ερευνητικές αποστολές σε μεγάλα αστεροσκοπεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής κατά τις διετίες 1985-1987 και 1987-1989 και Διευθυντής του Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα ακαδη­μαϊκά έτη 1999-2000 και 2000-2001. Κατά την περίοδο 2001 έως 2004 υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Συμβουλευτική Ομάδα Κοινής Διαστημικής Πολιτικής (JSSAG: Joint Space Strategy Ad­visory Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος [EC/ESA (European Commission / Eu­ropean Space Agency)] στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, η οποία επεξεργάστηκε και συνέταξε το ρυθμιστικό πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας τους.

Ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης» (2007-2012). Επίσης διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (2011-2014) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2014-2019).

TIMΗ 12,72€ με ΦΠΑ

ISBN  978-960-382-003-1

ΣΕΛ. 152

Εκδόσεις Κάκτος Πανεπιστημίου 46, τηλ.: 210 3840524


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος