Agenda Theater

Χαρίκλεια Καβάφη

Boem Team

Ο μονόλογος του Κοραή Δαμάτη «Χαρίκλεια Καβάφη», που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με την Ασπασία Κράλλη στον ομώνυμο ρόλο, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον Πολυχώρο VAULT.  Από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00 για 16 παραστάσεις. 

Η «Χαρίκλεια Καβάφη» είναι μία από τις τρεις παραστάσεις με τις οποίες συνεχίζεται κι αυτή τη σεζόν το θεατρικό project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... ».  Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής, μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Φέτος θα παρουσιάζονται στο VAULT πέρα από την «Χαρίκλεια Καβάφη» και  «Η Μάνα Αυτουνού...Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή) της Κική Μαυρίδου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή και η «Καραϊσκάκενα, Ο θρύλος» (βασισμένη στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη) της Σοφίας Καψούρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με τη Σοφία Καψούρου στο ρόλο της Ζωής  Διαμάντως Διμισκή

Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... » είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένη μας συνεργάτιδας Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία είχε ξεκινήσει το Φεστιβάλ.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Χαρίκλεια Φωτιάδη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1834. Το 1848 παντρεύεται τον Πέτρο Καβάφη και αποκτά εννέα παιδιά. Δεν έζησαν όλα. Δύο πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Η ζωή της ήταν μοιρασμένη σε ταξίδια. Ταξιδεύει και ζει στο Λονδίνο και στο Λίβερπουλ, στην Αλεξάνδρεια, ξανά στην Αγγλία, ύστερα στην Κωνσταντινούπολη και πάλι στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια όπου έζησε μέχρι το θάνατο της το 1899. 

Αυτά τα ιστορικά γνωρίζουμε για την Χαρίκλεια, ελάχιστες κουβέντες και γράμματα του Ποιητή που μιλάει για την μητέρα του κι ακόμα, έφτασε σε μας ένας μικρός θησαυρός, ένα τετραδιάκι ντυμένο με μαύρη κόλα χαρτί με σαράντα Πολίτικες συνταγές μαγειρικής γραμμένες απ’ την ίδια. 

Ο θεατρικός μονόλογος που έγραψα για την μητέρα του Ποιητή, στηρίχτηκε στα προαναφερθέντα, αλλά και, ως επί των πλείστον, στην μυθοπλασία. Και έτσι, αυθαίρετα θα έλεγε κανείς, δημιουργήθηκε μια ισχυρή προσωπικότητα, δυναμική, αρκετά μπροστά απ’ την εποχή της, με ΄΄παλαιά΄΄ γνώση για τη ζωή, το πένθος και τον θάνατο, με ξεκάθαρες σκέψεις και αντιλήψεις για τις όποιες ερωτικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τρυφερή και με έγνοια μεγάλη για τον άντρα της Πέτρο Καβάφη, για όλα της τα παιδιά, αλλά περισσότερο για τον μικρότερο της, που του είχε και μεγάλη αδυναμία, Κωνσταντίνο Καβάφη… Κοραής Δαμάτης. 

Γράφτηκαν για την παράσταση: 

… “Κείμενα με ψυχή, αλλά και βασισμένα σε πολλά ιστορικά στοιχεία, μας συστήνει το θεατρικό project "Ο Γιος μου…” Μαρία Κρύου (Αθηνόραμα)

… “Η Ράνια Σχίζα ως Έλλη Ζάχου Ταχτσή και η Ασπασία Κράλλη ως Χαρίκλεια Καβάφη σε δύο μοναδικές παραστάσεις. Η μία σκληρή, αδάμαστη, ένα αγρίμι - την ερμηνεύει η Ράνια Σχίζα. Η άλλη γλυκιά, με τις πολίτικες συνταγές της, κοσμογυρισμένη - την υποδύεται συγκλονιστικά η Ασπασία Κράλλη. Δύο πραγματικά σπουδαίες ηθοποιοί, δύο τραγικές φιγούρες επί σκηνής του θεάτρου Vault”… Νόρα Ράλλη (Εφημερίδα Των Συντακτών) 

… “Ο Κοραής Δαμάτης απέδωσε με ευαισθησία όλους τους κραδασμούς της γυναικείας ψυχής μιας μάνας που της έλαχε να γεννήσει έναν σπουδαίο ποιητή, να ζήσει μια πλούσια ζωή και να βιώσει όλων των ειδών τις απώλειες”… Ανθούλα Δανιήλ (diastixo.gr) 

… “Η Ασπασία Κράλλη, δεν υποκρίνεται αλλά δημιουργεί την Χαρίκλεια Καβάφη. Με την επιβλητική και αφοπλιστική ερμηνεία της εξαιρετικής και έμπειρης ηθοποιού, παρακολουθήσαμε μια θεατρική παράσταση που στήθηκε με γνώση. Μελετημένη και ουσιαστική”… Γιάννης Γαβρίλης (reformer.gr) 

… “Ο έμπειρος Κοραής Δαμάτης γεννά με μήτρα την αστείρευτη πένα του, μία γυναίκα ευαίσθητη, ανοιχτόμυαλη, με παλαιές αξίες και μοντέρνες αντιλήψεις. Με απέραντη τρυφερότητα, λεπτό χιούμορ, νοσταλγική διάθεση, αλλά και απόλυτα σημερινούς θεατρικούς όρους μας συστήνει μία γοητευτική προσωπικότητα, μία γυναίκα δυναμική, γεμάτη όρεξη για ζωή και κατανόηση για κάθε ανθρώπινο πλάσμα και τις επιλογές του, ακόμα κι όταν η ίδια αδυνατεί - ή αποφεύγει - να τις αντιληφθεί, σε όλο το βάθος και τις προεκτάσεις τους. Η Ασπασία Κράλλη ερμήνευσε υποδειγματικά το ρόλο της και έγινε η ίδια η μάνα-γη, που επάνω της ζουν άνθρωποι κάθε εθνικότητας, ηλικίας, φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας.Ο Δαμάτης και η Κράλλη προσφέρουν κάθε Σαββατοκύριακο πολύτιμα μαθήματα ζωής, ποίησης και …μαγειρικής!…Λίλα Παπαπάσχου (θεαθήναι.gr) 

“Μέσα από τον συγκινητικό και εξαιρετικής ποιότητας γραφής μονόλογο του Κοραή Δαμάτη, η υπέροχη Ασπασία Κράλλη, αντιμετωπίζοντας τον ρόλο της με την τεράστια ευθύνη και με εκείνη την αμεσότητα που κάνει όλους τους θεατές κοινωνούς της ζωής της ηρωίδας, μας χάρισε μια όαση θεατρικής ερμηνείας που θα θυμόμαστε για καιρό. Μια παράσταση που δεν μας άφησε έξω από τα τείχη της αλλά μας έκανε ένα με τον δικό της κόσμο!”… Έλενα Γαζγαλή (All4Fun) 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... »

Εγκαινιάστηκε το 2017 στον Πολυχώρο VAULT και περιελάμβανε πέντε πρωτότυπα έργα που έγιναν παραστάσεις και γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία : «Ο Γιος Μου Νικόλαος Μάντζαρος», «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη», «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’», «Νικολέτα Νομικού - Συγγρού: Ο Ανδρέας Μου» και «Ολυμπιάδα ή Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;». Πέντε μάνες (Ρεγγίνα Μάντζαρου, Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, Βασιλική Τριανταφύλλου, Νικολέτα Νομικού Συγγρού και Ολυμπιάδα), που μιλούσαν για τους γιούς τους (Νικόλαο Μάντζαρο, Διονύσιο Σολωμό, Ιωάννη Μακρυγιάννη, Ανδρέα Συγγρό και Μέγα Αλέξανδρο).

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ, γίνεται ανάθεση σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα θεατρικό project με πρωταγωνίστρια την μάνα ενός σημαντικού, για την ιστορία της Ελλάδας, άνδρα. Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν. 

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει και να προβάλει την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, παντρεύοντας την πείρα των παλαιοτέρων με την ορμή των νέων δημιουργών. Στηρίζει και στηρίζεται στο νεοελληνικό κείμενο και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Τα έργα αυτά έχουν βαθιά κοινωνικοπολιτική χροιά και θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απευθύνονται και αφορούν κάθε πολίτη αυτής της χώρας και προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας - Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Σκηνικό / Κοστούμι: Παύλος Ιωάννου

Κατασκευή κοστουμιού: Νότα Μπενετάτου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Αφίσα παράστασης : Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Βακχικόν

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση 

Παραγωγή: Team Vault AMKE 

Στο ρόλο της Χαρίκλειας Καβάφη η Ασπασία Κράλλη

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση Viva.gr

Γενική είσοδος: 12 ευρώ 

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων /  ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας) 

* Το φεστιβάλ «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... » πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ 

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS 

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00)  : 213 0356472, 6951832070

Προπώληση viva.gr

Email: vaultvotanikos@gmail.com


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος