Point Of View

Άρης – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

«Υπάρχει» ο Άρης σήμερα, σε εμένα και σε εσένα; Είναι ανάγκη ο «Άρης» σήμερα; Μπορούμε να διακρίνουμε τον άνθρωπο από τον μύθο, τον ηρωισμό να επιβιώνεις μιας προδοσίας, τον ρομαντισμό ενός αγνού ιδεολόγου που θα πάρει τα όπλα; 

Ο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, κάνει μια βουτιά στο χρονικό διηνεκές: τα φώτα χαμηλώνουν και παρακολουθούμε τον Άρη σε ένα μικρό οδοιπορικό στην Αθήνα του σήμερα,  από την Γεωπονική Σχολή ( ο ίδιος είχε φοιτήσει στην Γεωργική Σχολή, και με τις γνώσεις του έσωσε κόσμο από την πείνα), ως την πλατεία Εξαρχείων, και τέλος στην σκηνή, σε ένα αστικό δωμάτιο. Εκεί ανάμεσα σε στοίβες εφημερίδων, με μια λάμπα πετρελαίου ο Άρης θα μας εξιστορήσει την δική μας ανάγκη γιατί εμείς τον κρατούμε. 

Ο Τάσος Σωτηράκης στον ρόλο του Άρη, αντιπροσωπεύει τον μύθο, καθώς ο Βελουχιώτης ήταν 1,64 σε ύψος και ο Σωτηράκης είναι ένας γίγαντας επί σκηνής «τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου» κυριολεκτικά. Ο Βασίλης Μπισμπίκης καθοδηγεί την ερμηνεία του Σωτηράκη πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί: ο Άρης σαν σε μια υπαρξιακή απόγνωση, μιλά για τα γεγονότα που συνέβησαν μετά την αποχώρηση των Γερμανών κρατώντας το κεφάλι του Τζαβέλα, (κατά κόσμο Γιάννης Αγγελέτος, υπασπιστής του Άρη, μαυροσκούφης, αυτοκτόνησε δίπλα του). 

Αυτή η αναμόχλευση των αισθήσεων και των αισθημάτων του Άρη που υποδαυλίζεται απ’ όλα όσα δεν χωράει ο νους (τις επιστολές του ΚΚΕ μετά την τοποθέτηση του για την Βάρκιζα, την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας και την παρεμβατικότητα των Αγγλων), είναι ένα πραγματικό μαρτύριο που φαίνεται ανάγλυφο επί σκηνής.  Η ουσία της ερμηνείας του είναι η συνειδησιακή και ιδεολογική κατάσταση του Άρη, στον βαθμό που αποτυπώνεται από τους λόγους – ντοκουμέντα αυτής της ηγετικής προσωπικότητας. 

Η μουσική των Villagers of Ioannina, διατρέχει όλη σχεδόν την παράσταση και αμβλύνει τόσο την συναισθηματική όσο και την νοητική φόρτιση του Άρη, καθώς αυτός « παιδί του ελληνικού λαού» σκέφτεται, κρατώντας τον Τζαβέλλα στα χέρια του, πως δεν κράτησε τον όρκο του, αφού μήτε η πατρίδα ξεσκλαβώθηκε μήτε ο λαός έγινε νοικοκύρης στον τόπο του. 

Ο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη και τον Τάσο Σωτηράκη στον ομώνυμο ρόλο, είναι μια παράσταση αφορμή να συλλογιστούμε την ατομική πολιτική μας ευθύνη, την Ιστορία μας και τις συνέπειες της στο σήμερα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης, Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου, Σκηνικά–κοστούμια: Ομάδα Cartel, Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.

Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη, Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας, Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης, Ειδικά εφέ: Προκόπης Βλασερός, Φωτογραφίες: Δήμητρα Ψυχογυιού, Σκίτσο αφίσας: Γιώργος Γούσης, Σχεδιασμός αφίσας: Νικολέτα Διολή, Εκτέλεση παραγωγής: Φαίη Τζήμα

Άρης Βελουχιώτης: Τάσος Σωτηράκης

Φωνές: Θοδωρής Τσουανάτος και Πέτρος Φλωράκης

Πρόγραμμα περιοδείας:

Τετάρτη 10 Ιουλίου: Βόλος, Θερινό Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Πέμπτη 11 Ιουλίου: Καρδίτσα, Ανοιχτό Θέατρο Μητρόπολης

Παρασκευή 12 Ιουλίου: Λάρισα, «Κηποθέατρο Αλκαζάρ»

Δευτέρα 15 & Τρίτη 16 Ιουλίου: Θεσσαλονίκη, «Θέατρο Κήπου»

Παρασκευή 19 Ιουλίου: Βύρωνας, «Θέατρο Βράχων- Άννα Συνοδινού»

Σάββατο 20 Ιουλίου: Πετρούπολη, «Θέατρο Πέτρας» (Πήτερ Μπρούκ)

Δευτέρα 22 Ιουλίου: Χανιά, «Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Τρίτη 23 Ιουλίου: Ρέθυμνο, Θέατρο «Ερωφίλη» (Φορτέζα)

Τετάρτη 24 & Πέμπτη 25 Ιουλίου: Ηράκλειο, Θέατρο «Τεχνόπολις»

Παρασκευή 26 Ιουλίου: Ιεράπετρα, «Κύρβεια 2019»

Κυριακή 28 Ιουλίου: Ραφήνα, προαύλιος χώρος του 1ου & 4ου Δημοτικού Ραφήνας [Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 10 (έναντι LIDL)

Δευτέρα 26 Αυγούστου:  Χαλκίδα, Θέατρο «Ορέστης Μακρής»

Τετάρτη 28 Αυγούστου: Λαμία, Φεστιβάλ Οίτης, Τόπος Τεχνών «Χώρα»

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός, Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»

Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου: Αιγάλεω, Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου: Νίκαια, Μάντρα Μπλόκου της Κοκκινιάς


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος