Point Of View

Από το Πωγώνι στον κόσμο

Boem Team

«Μια μυσταγωγική βραδιά για πάνω από 2,000 άτομα με όχημα τις νότες της παράδοσης!» 

Πάνω από 2,000 άτομα ταξίδεψαν μουσικά στη συναυλία «Από το Πωγώνι στον κόσμο» την Κυριακή 13/8, στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Πωγώνι σε μια μυσταγωγική βραδιά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διεθνούς λαουτίστα Βασίλη Κώστα. Μαζί με τον ίδιο επί σκηνής βρέθηκε ο θρύλος του κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς, ο σπουδαίος τραγουδιστής Κώστας Τζίμας αλλά και 32 νεαροί ταλαντούχοι μουσικοί από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη και διάφορα μέρη της Ελλάδος. 

Οι καλλιτέχνες αυτοί αποτελούν σπουδαστές-μέλη των πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Epirus Ensemble του Ελληνικού Ινστιτούτου Βοστώνης και του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, υπό την διεύθυνση/διδασκαλία του Βασίλη Κώστα, οι οποίοι έπειτα από ένα χρόνο συστηματικής προετοιμασίας και μελέτης της παραδοσιακής μουσικής κατάφεραν να καθηλώσουν και συγκινήσουν τους θεατές που έγιναν κοινωνοί του μεγαλείου της μουσικής παρακάμπτοντας γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Το απαιτητικό ρεπερτόριο της συναυλίας βασίστηκε σε ορχηστρικά και φωνητικά κομμάτια όπως και σε ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα από την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα ενορχηστρωμένα για αυτή την πολυπληθή ορχήστρα. 

Ο στόχος, επίσης, του Επίλεκτου Ηπειρώτικου Ensemble επετεύχθη καθώς στο τέλος της συναυλίας δόθηκαν υποτροφίες στους νεαρούς μουσικούς Κωνσταντίνο Σακαρίδη από την Κοζάνη και Γιώργο Βενέτη από τη Χίο, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πρόγραμμα Five-Week Music Performance Intensive στο Berklee College of Music των Η.Π.Α..  Οι υποτροφίες υποστηρίζονται από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων σε ετήσια βάση. 

Η συναυλία τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Πωγωνίου και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων. Συμμετείχαν, επίσης, οι εξαιρετικοί μουσικοί Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Νεκτάριος Παπαγεωργίου (κλαρίνο) και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος