Internal Interviews

Apalaente @ Boem Radio

Boem Team

Οι "APALAENTE" δημιουργήθηκαν το 2013 από τον τραγουδιστή τους Βίκτωρα Ρομποτή. Το ύφος που επιλέγει να ερμηνεύει το συγκρότημα έχει αναφορές στην ελληνική ποπ-ροκ και έντεχνη μουσική σκηνή και επιλεγμένους τίτλους από γνωστά τραγούδια διεθνούς ρεπερτορίου pop-rock, όπως επίσης και δικά τους κομμάτια. 

*"Apalaente" σημαίνει, αυτός που ξεχωρίζει από το πλήθος, τραβάει την δική του πορεία, ξεφεύγει από τη μάζα, ο διαφορετικός....

H σημερινή σύνθεση του συγκρότηματος :

Βίκτωρας Ρομποτής: Φωνή

Αλκμήνη Χατζηνάσιου: Φωνή / φωνητικά

Στέλιος Παυλου: Τύμπανα / κρουστά

Νίκος Βαλιανάτος: Μπάσο

Απόστολος Λυμπερόπουλος: Κιθάρα

Νίκος Μιχαλάς : Πλήκτρα

Στα περίπου 8 χρόνια παρουσίας τους στο χώρο, έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμες μουσικές σκηνές-μπαρ, όπως στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, στο Holy Wood Stage, στο Ghost House, στην Αρχιτεκτονική στο Γκάζι, στο Architecture Rock Cafe-Live stage Ζωγράφου, στη Boite, στο Thesis Rock Cafe και άλλα. Έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν έναν σεβαστό αριθμό πυρήνα από κόσμο που τους ακολουθεί σε κάθε τους Live συναυλία, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται από εμφάνιση σε εμφάνιση.

Βίκτωρα Ρομποτή… των APALAENTE, ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας στο BOEM RADIO για μια κουβεντούλα γύρω από τους APALAENTE . Πως ξεκινάει η ιδέα της σύστασης των APALAENTE κατ’ αρχάς.

Η ιδέα ξεκίνησε μετά από κάποια live ακουστικά που έκανα στην αρχή με φίλους. Έτσι ένιωσα την ανάγκη να κάνω την μπάντα, για να εκφραστώ πιο δυναμικά, με πιο ηλεκτρικό ήχο και πιο πολλή ένταση πάνω στη σκηνή. Ένιωθα γενικά ότι είχα μέσα μου να δώσω… Καταλαβαίνεις! Έτσι σε ένα από αυτά τα ακουστικά Live το είπα στον κόσμο, τους έβαλα μάλιστα στη διαδικασία να βρουν όνομα! 

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να δημιουργήσετε ένα γκρουπ και μάλιστα πλήρους σύνθεσης μέσα στην κρίση της εποχής που ζούσε τότε η Ελλάδα. Πως βγήκε το όνομα APALAENTE;

Δυο καλές μου φίλες παιδικές από τη Λευκάδα, έγιναν οι νονές της μπάντας με δόξα και τιμή!  APALAENTE κι έτσι ξεκίνησαν όλα. Αυτό μάλιστα που μας έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στην εποχή της κρίσης να κάνουμε την μπάντα, ήταν η αγάπη μας για τη μουσική και η ανάγκη να ξεδώσουμε και να εκφραστούμε μέσα από αυτήν.

Πως ταιριάξατε σαν χαρακτήρες, σαν μουσικοί, σαν ακούσματα. Πως επιλέγετε τα προγράμματά σας μέσα από τις διαφορές που πιθανόν έχουν 6 προσωπικότητες και ψυχοσυνθέσεις. Ακούτε ίδια μουσική, έχετε κοινές επιρροές π.χ., τσακώνεστε για άλλα πράγματα εκτός της μουσικής; 

 Είμαστε έξι (6) διαφορετικοί χαρακτήρες και πραγματικά προερχόμενοι από διαφορετικά ακούσματα, με βάση όμως την Pop / Rock μουσική. Κάπου τα βρήκαμε, αρχικά μέσα από σεβασμό κι αγάπη για την ίδια τη μουσική αλλά εξελικτικά από τα ίδια συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Κι αυτή η εξέλιξη μας έκανε ομάδα. Αν τσακωνόμαστε λέει; Ουυυ, πολύ! Και για πολλά πράγματα, αλλά όπως σου είπα πλέον αγαπιόμαστε και πολύ. Οπότε η ζυγαριά βαίνει θετική πάντα μπορώ να πω, δεν υπάρχουν αυτά τα αρνητικά στοιχεία που θα μας κάνουν κακό, έχουμε υγεία και ισορροπία. Το πρόγραμμά μας ας πούμε, που μπορεί να γίνει στις μπάντες σημείο τριβής, όλοι μαζί καθόμαστε και το συζητάμε κι έτσι αποφασίζουμε τι θα παίξουμε και πως θα παιχθεί η κάθε επιλογή μας.

Πάνε 5 χρόνια που κάνατε τη μοναδική δισκογραφική σας δουλειά. Πείτε μας λίγα λόγια για την επίγευση που έχει αφήσει αυτή η δουλειά, την ανάγκη για μια επόμενη.

Η πρώτη μας δουλειά ήταν ένα όνειρο που είχαμε και έγινε μάλλον σύντομα πραγματικότητα. Πειραματιστήκαμε σε έντεχνους παραδοσιακούς αλλά και pop / rock ήχους. Εκεί ξεχώρισε το κομμάτι «Η φυγή». Γενικά νιώθουμε πολύ περήφανοι γι’ αυτό το πρώτο μας «παιδί». 


Το «ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΓΑΠΗΣ» είναι προάγγελος για μια ολοκληρωμένη δουλειά; Υπάρχει υλικό ενδιαφέρον για να προχωρήσετε. 

Όσον αφορά το «Εμβόλιο Αγάπης» είναι ένα single που το κάναμε, θέλοντας να δώσουμε μια ευχάριστη νότα σε όλον αυτόν τον εμφύλιο που γίνεται με τους εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους, τα εμβόλια γενικώς. Κι εδώ νομίζω ότι τα καταφέραμε, έχουμε θετική αύρα από το εγχείρημα αυτό. Να πούμε ότι οι στίχοι και η μουσική ανήκουν δημιουργικά στον Νίκο Βαλιανάτο. Υλικό για τη συνέχεια των APALAENTE φυσικά υπάρχει, όμως πρέπει να νιώσουμε και την ανάγκη να το κάνουμε και να το δώσουμε άρτιο προς τα έξω, να γίνει δηλαδή όπως το φανταζόμαστε εμείς. Σίγουρα, σημειώστε, θα είναι σε πιο Pop / Rocks ήχους από την πρώτη μας δουλειά.

Βεβαίως σε όλα αυτά σημασία έχει και η κατάσταση της δισκογραφίας στη χώρα μας, η γενικότερη κατάσταση μετά τα δύο αυτά χρόνια του κορονοϊού, αλλά και η διάθεση των δισκογραφικών εταιρειών να προχωρήσουν με καινούριες δουλειές. Καθώς και το τι αντιμετωπίζετε όντας πολυμελές γκρουπ από τις δισκογραφικές εταιρείες. 

Εκτίμησή μας είναι πως οι δισκογραφικές, ανεξάρτητα από την ιστορία με τον κορονοϊό, δεν έδωσαν ποτέ πολύ σημασία στις μπάντες με το δικό μας στιλ και ήχο. Οπότε ούτε στο μέλλον περιμένουμε καλύτερη αντιμετώπιση και μοιραία ή ευτυχώς, ότι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας και με την αγάπη του κόσμου.

Που ακουμπούν μουσικά περισσότερο οι Apalaente; Σας ακούσαμε πρόσφατα σε ζωντανή εμφάνιση στου Ζωγράφου να ερμηνεύετε αρκετά είδη, εν μέρει σαρκάζοντας κάποια λαϊκά τραγούδια. Δεν θα λέγατε ποτέ κάτι λαϊκό, αλλά αγαπημένο; Ποια είναι τα όρια της μπάντας, διακριτά ή όχι; 

Μουσικά, με μια γενική περιγραφή, κινούμαστε στο ελληνόφωνο και ξένο Pop και Rock όπως είπαμε. Στα live όμως παίζουμε και διασκευασμένα παραδοσιακά, παίζουμε και λαϊκά κομμάτια, δημιουργούμε μια μίξη ήχων για πρόγραμμα πολύ χορευτικό, θέλουμε να περνάει καλά ο κόσμος που έρχεται να μας ακούσει και να διασκεδάσει. Και το ξέρεις καλά, βάζουμε και μπόλικη δόση χιούμορ. Φυσικά «παίζουμε», πάντα με σεβασμό, διασκευασμένα λαϊκά κομμάτια, αρκετά τα αγαπάει ο κόσμος και τα τραγουδάει μαζί μας, αρκετά μας αρέσουν κι εμάς! Δεν υπάρχουν ταμπέλες και μουσικά όρια στους APALAENTE, ότι μας αρέσει και μας εκφράζει παίζουμε, θέλουμε να περνάμε καλά και εμείς και ο κόσμος.

Προσωπικές εμφανίσεις κάνετε; Συμμετοχές σε άλλα γκρουπ; Είστε μόνο μουσικοί κι ερμηνευτές ή λόγω της κατάστασης είστε και εργαζόμενοι, «δε βγαίνει» αλλιώς; 

Ναι κάνουμε. Όχι βέβαια πολύ συχνά. Κάποια παιδιά από την μπάντα συμμετέχουν και σε άλλα σχήματα. Εννοείται ότι κάνουμε κι άλλες δουλειές, «πρωινές» που λέμε! Δυστυχώς δεν είμαστε στην ευχάριστη θέση να μας ζει αυτό που αγαπάμε, η μουσική δηλαδή. Ίσως σε κάποια άλλη χώρα, κάποια άλλη ζωή, ποιος ξέρει! (Γέλια).

Τι έχει προσφέρει η εξωστρέφεια των APALAENTE μετά από 8 χρόνια ζωής και παρουσίας; Θα αλλάζατε κάτι μέσα στα χρόνια που πέρασαν, μετανιώσατε για κάτι; Έχετε έρθει ας πούμε κοντά σε πιθανή διάλυση ή έστω «μεταμόρφωση»;

Τα οκτώ (8) χρόνια παρουσία μας, έχουν προσφέρει πολύ ωραίες στιγμές, είτε μουσικές ή και στην προσωπική μας ζωή. Πολύ ωραία live, μια υπέροχη σχέση με τον κόσμο και μας γεμίζει δύναμη και αγάπη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε με χαμόγελο και πολύ τρέλα. Ποτέ δε φτάσαμε στο σημείο να διαλυθούμε. Λόγω άλλων υποχρεώσεων αντικαταστάθηκαν δύο από τα μέλη της μπάντας (τύμπανα και πλήκτρα). Δε θα αλλάζαμε τίποτε από αυτά που έχουμε ζήσει και δεν μετανιώνουμε για τις επιλογές μας. Σωστές ή λάθος εμείς γουστάραμε και τις κάναμε!

Να κάνουμε μια μικρή χαρτογράφηση στο σημερινό ελληνικό τραγούδι. Που βρίσκεται κατά τη γνώμη σας; Πέρασε η εποχή του έντεχνου, του πολιτικού τραγουδιού; Ποια μουσική επικρατεί στον ελληνικό χώρο και τι επιρροές έχουμε από τη διεθνή μουσική σκηνή; ΡΑΠ, ΤΡΑΠ, ΧΙΠ ΧΟΠ κλπ.                                                                                                                             Νομίζουμε (όλοι) πως ναι! Έχει περάσει η εποχή του έντεχνου και του πολιτικού τραγουδιού, αλλά και γενικά όλο το ελληνικό τραγούδι βρίσκεται σε κάμψη. Αν και υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες με εξαιρετικές δουλειές, που δυστυχώς δεν φτάνουν στο ευρύ κοινό. Στον ελληνικό χώρο όπως πάντα επικρατούν (ακόμα) τα λαϊκοπόπ και τα ανατολίτικα τσιφτετέλια. Το μεγάλο κοινό παραμένει στα μπουζούκια, εκεί είναι το χρήμα και τα «γούστα». Επομένως τι είχαμε τι χάσαμε… Από την άλλη φυσικά υπάρχουν επιρροές από τη διεθνή σκηνή, όλα τα αναφερόμενα στην ερώτησή σου, όμως περισσότερα δεν έχω γνώμη να σου πω γιατί δεν ασχολούμαι με αυτά τα είδη, ούτε εγώ ούτε και τα υπόλοιπα παιδιά της μπάντας. Καλύτερα να τα πεις με τους επαίοντες αυτών των καλλιτεχνικών ρυθμών (γέλια).

Δώστε μας από ένα αγαπημένο τραγούδι, αλλά και ένα τραγούδι που… δε θα θέλατε να υπάρχει. Ελληνικό ή ξένο, δεν έχει σημασία. Όμως αν θέλετε πείτε μας γιατί είναι αγαπημένο ή… σιχτιρισμένο! Με λίγα λόγια ας «ξεμπροστιαστούμε» λίγο!

«Να μ’ αγαπάς» του πρίγκιπα, του Παύλου Σιδηρόπουλου. Από τα πιο ερωτικά τραγούδια, ύμνος του έρωτα. Αλλά και πολλά άλλα που τώρα δεν έρχονται στο μυαλό μου και μιλάμε για το ελληνικό τραγούδι. Υπάρχουν πολλά αγαπημένα ελληνικά τραγούδια. Τι δε θα άκουγα ποτέ; Τον Βας Βας και γενικά ότι αποτέλεσε εξευτελισμό της μουσικής σε εκείνες τις εκπομπές της Κας Αννίτας Πάνια. Γενικά αυτή η εκμετάλλευση ανθρώπων που τελικά καταλήγει να γίνει και εκμετάλλευση της μουσικής. 

Πάει να κλείσει ακόμα μια χρονιά, ακόμα μια δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες αλλά και την ανθρωπότητα. Που θα εστιάζατε κοινωνικά σήμερα, τι σας φοβίζει περισσότερο στο μέλλον, πέρα από τη μουσική πλευρά φυσικά.

Για το μέλλον μας φοβίζει το ίδιο το μέλλον της Ανθρωπότητας. Όλα αυτά με τις πανδημίες, τα μνημόνια… Νομίζουμε ότι αύριο τίποτα δε θα είναι ίδιο… Οι λίγοι θα ζουν εις βάρος των πολλών.

Κλείνοντας μια ενδεκάδα που πάντα κερδίζει, η τελευταία μας ερώτηση, η ενδέκατη δηλαδή, είναι να μας πείτε τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον. Και επίσης ποιο θα ήταν ένα θέμα που θα θέλατε να το κάνετε τραγούδι!

Να έχουμε υγεία πάνω απ’ όλα και να τελειώσει όλο αυτό με την πανδημία. Να μπορούμε να έρθουμε πάλι όλοι κοντά, να παίξουμε τη μουσική μας, να ξεφύγει ο κόσμος, να διασκεδάσει, να μπορούμε να κάνουμε μουσική. Το θέμα που θέλαμε να κάνουμε τραγούδι πάντως το κάναμε (γέλια)! «Εμβόλιο Αγάπης»! Αγαπάτε ελεύθερα, δεν κοστίζει! Σας ευχαριστούμε πολύ, είμαστε οι APALAENTE!


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος