Point Of View

Απ' Τη Ρόδο Βγαίνει Αγκάθι

Κωστής Γωγιός

Η Πρωταπριλιά μπορεί να γίνει πολύ βάρβαρη. Μπαίνεις στα social media ξεχασμένος και διαβάζεις κάποια είδηση τύπου «Οι Metallica μαζί με τους Iron Maiden και τους Slayer έρχονται στην Ελλάδα για συναυλία με εισιτήριο 20€». Ενθουσιασμένος το στέλνεις σε όποιον μιλάει ελληνικά σαν ιό με άσεμνο και άσβηστο video και το ποστάρεις με κάποιον μεγαλοπρεπή τίτλο από το ΦΩΣ της δεκαετίας του ’80 «ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ». Λίγα δευτερόλεπτα μετά αρχίζουν να σου έρχονται οι πρώτες απαντήσεις που σου εύχονται «καλό μήνα» και εσύ να απαντάς «Καλό μήνα, επίσης! Δεν είναι τρομερό;», συνειδητοποιώντας λίγες γουλιές καφέ μετά τι συνέβη, με το βλέμμα παιδιού που μαθαίνει ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Μετά από όλη αυτή την ντροπή, το ποστ είναι αργά να σβηστεί, καθώς θα φανεί χειρότερο και πιο ντροπιαστικό, οπότε απενεργοποιείς τις ειδοποιήσεις, το κινητό σου και πιθανότατα τον λογαριασμό σου. 

Μία από τις καλύτερες φάρσες που έγιναν αυτή την Πρωταπριλιά είναι αυτή του Pornhub. Η σατανική σκέψη των υπευθύνων ήταν, μετά από κάθε video που επέλεγε να παρακολουθήσει ο επισκέπτης του site, να του εμφανίζεται ένα μήνυμα που του έλεγε ότι «Το video που μόλις παρακολουθήσατε κοινοποιήθηκε στο προφίλ σας στο Facebook» και άλλα τέτοια τρομακτικά και μάλιστα για δική του διευκόλυνση, για να μην παιδεύεται με ποστ προς τους φίλους και την οικογένεια του. Το Pornhub έβγαλε αυτό το μήνυμα και πιθανότατα έβαλε ταφόπλακα σε σχέσεις, ανθρώπους και λογικά, κάποια κομμάτια της ΕΡΤ (δεν ξεχνάμε το ρεπορτάζ με τη διεύθυνση του Pornhub στο ιστορικό). Φανταζόμαστε τον ιδρωμένο τύπο, ο οποίος αφού έχει παρακολουθήσει τα ¾ του video, το αφήνει να παίζει και ο ίδιος συνεχίζει να παίζει στο μπάνιο του. Γυρνώντας ικανοποιημένος, χαλαρωμένος και ελαφρύτερος, βλέπει αυτό το μήνυμα στην οθόνη του υπολογιστή του και από το σοκ και τον φόβο περνάνε μπροστά από τα μάτια του, όχι η ζωή του, αλλά όλες οι τσόντες που έχει δει, χάνει μερικά χρόνια από τη ζωή του και αρκετές μαύρες τρίχες από τα μαλλιά του, οδηγώντας σε αμήχανες συζητήσεις τη Δευτέρα στο γραφείο «Τάκη; Τι έπαθες; Γιατί άσπρισε αυτή η τούφα σαν τον Αυτιά και την Παναγιωταρέα; Πέρασες κάποια στενοχώρια;».

Από τους servers του Pornhub και τα μαρτυρικά δευτερόλεπτα που πέρασαν όσοι αποφάσισαν να αυνανιστούν την Πρωταπριλιά, περνάμε στη Ρόδο και συγκεκριμένα σε κάποιο Γυμνάσιο της. Καθηγήτρια Γυμνασίου συνήθιζε από ό, τι φαίνεται να κάνει γυμνάσια σε μαθητές, που έφταναν στα όρια των βασανιστηρίων. Προσφάτως, βγήκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η εν λόγω καθηγήτρια έβγαζε τα φρύδια των μαθητών με τσιμπιδάκι και τους έδενε πισθάγκωνα, προκειμένου να τους τιμωρήσει. Εντάξει, λογικό είναι. Το ξύλο με χάρακα και χαστούκια α λα Παπαμιχαήλ είναι ξεπερασμένο, αφορά ασπρόμαυρες ταινίες και μαύρα μυαλά και άλλωστε, που να βρίσκεις σήμερα ποδιά, για να γίνει σωστά η τιμωρία; Επηρεασμένος από την προηγούμενη αναφορά στο Pornhub θα πω ότι σε κάποια χεντάι με Γιαπωνέζες με στολές και πλάσματα με πλοκάμια θα μπορούσε να ισχύει αυτό, αλλά ας επανέλθουμε στην ελληνική και ζοφερή πραγματικότητα. Τι νόημα έχει να βγάζεις τα φρύδια κάποιου μαθητή, επειδή ήταν άτακτος; Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος το σκέφτεται αυτό; «Μα είδα αυτό το video στο YouTube για το πως να τα κάνεις σαν την Καρντάσιαν». Τι είδους τιμωρία είναι αυτή; Επαναφορά σε νόμους 4000 περί τεντυμποισμού; Ήταν τα φρύδια πιο μακριά από το κανονικό; Πιο πυκνά ίσως; «Για καλό το έκανα κύριε Πρόεδρε, είχε μονόφρυδο και με τρόμαζε».

Νομίζω το μέρος της είδησης που με συγκλόνισε πιο πολύ είναι ότι «η πειθαρχική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως παραβάσεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα». Τυχόν τελέσεως παραβάσεων. Ε ναι, αν δεν αναφέρεται ρητώς «Δεν πρέπει να βγάζει κάποιος τα φρύδια μαθητή με τσιμπιδάκι ή να τον δένει πισθάγκωνα» μπορεί να μην είναι παράβαση. Και αν το γεγονός ότι έδενε τους μαθητές πισθάγκωνα δεν είναι αρκετό για να δέσουν την ίδια έτσι και μάλιστα στα λευκά, η είδηση συνεχίζει για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους. Όταν κάποιος ανήλικος μαθητής ανέβασε φωτογραφία με το εσώρουχο του που επιδείκνυε τους κοιλιακούς του, η καθηγήτρια σχολίασε «ωραίο βρακί», γεγονός που θορύβησε τους γονείς και τους προκάλεσε εντύπωση και ανησυχία. Γιατί το να ανεβάζει το ανήλικο παιδί σου φωτογραφίες με το σώβρακο είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά γίνεται περίεργο μόνο όταν το σχολιάσει η τρελή καθηγήτρια. 

Ευτυχώς που δεν είμαι εγώ αυτός που ποστάρει φωτογραφίες με εσώρουχο. Άντε να φάω μια ώρα να βρω την κατάλληλη λήψη να μην φαίνεται η δίπλα από την μία και η τρύπα στο σώβρακο (άρα και άλλα πράγματα που θα ξεπρόβαλλαν από αυτή) από την άλλη. Αντί για σχόλιο για την ομορφιά του εσωρούχου, θα είχα σχόλια τύπου «Πωπω, να είχαμε κάνα κεφτεδάκι τώρα ε; Όχι σαν αυτό της φωτογραφίας». Πέρα από την πλάκα, από όπου και να το πιάσεις το συγκεκριμένο θέμα και είδηση, είναι αρκετά σοβαρό και δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η συνεχής ψυχολογική αξιολόγηση όλων των δασκάλων, καθηγητών και ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με παιδιά. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος