Point Of View

Αγορομάνα - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

“Γιατί; Γιατί να γίνω μάνα;”: Για να ολοκληρωθώ; Για να επανεκτιμήσω την αξία του ύπνου; Για να εισπράττω οδηγίες παιδικής μέριμνας από τυχαίους οδηγούς ταξί; Για να αναλαμβάνει ο μαιευτήρας - γυναικολόγος τα πάντα γύρω από το σώμα μου; “Γιατί; Γιατί να γίνω μάνα;”

Τι είναι μητρότητα; Τι είναι πατρότητα; … και τι το ανάμεσό τους; Η Αφροδίτη Μητσοπούλου είναι η “αγορομάνα”,  κι όσο εκείνη πατάει γκάζι κι αφήνει ταχύτητα με την Porche, ο Ιάκωβος Μολυμπάκης είναι ο “αγορομπαμπάς” που τρέχει με Fiat, ενώ ο Σάββας προφανώς οδηγεί station wagon μαζί με σύζυγο και παιδί. Μικρά ενσταντανέ από την καθημερινότητα μιας σύγχρονης μητέρας, από το ταξίδι στο μαιευτήριο μέχρι την ανατροφή νηπίων, με άφθονο χιούμορ, συγκίνηση και guest star! Το κείμενο υπογράφει η Αφροδίτη Μητσοπούλου, η οποία εμπλουτίζει την performance “Αγορομάνα” με μαρτυρίες από έτερες μητέρες, τραγούδια, κωμικά gangs, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα stand-up, αλλά με δραματουργική συνέπεια. 

Η ίδια ερμηνεύει το κείμενο, κι αν και μοιράζεται προσωπικά βιώματα, κατορθώνει να εξορθολογίζει το ιδιωτικό σε δημόσιο, δημιουργώντας στην διάρκεια της παραστασης ένα κοινό χώρο προβληματισμού.“Η μητρότητα είναι σαν ένα ιερό πράγμα που όλοι σέβονται — μέχρι να πάρεις το τρόλεϊ που σε βρίζουν όλοι που έχεις το καροτσάκι για να μπεις στο 15.” Η παρουσία του “αγορομπαμπά”, Ιάκωβου Μολυμπάκη, ως προλογιστή των σκηνών/μικρών πράξεων, αλλά και συμπρωταγωνιστή σε επιλεγμένες σκηνές, δημιουργεί ένα δεύτερο επίπεδο, καθώς η “αγορομάνα” είναι πάντα παρούσα, κι εκείνος μπορεί να πηγαινοέρχεται, τακτικά και περιοδικά. “Είναι τεράστιο αυτό το φορτίο των logistics που έχει η μαμά στο κεφάλι! Για να κάνω διάλειμμα από αυτό που ζω, πάω στο μανάβη, φίλε μου…”. 

Η performance “Αγορομάνα”, διαπερνά πλείστα συγκινησιακά μοτίβα, διεγείρει κυρίως το χιούμορ και την κωμικότητα, αλλά δεν παραλείπει την δραματική διάθεση. Φυσικά, ο τοκετός είναι εκείνο το σημείο όπου το συλλογικό γίγνεσθαι των γυναικών αποκτά την μυθική, ίσως και χθόνια διάσταση που του αποδίδει η λαϊκή θυμοσοφία και παράδοση. Η ανάμνηση από το μαιευτήριο αφορά στην συνένωση όλων των φωνών σε μία γυναίκα που τίκτει στο σύνολο των ημερών που η λεχώνα διαμένει στο δωμάτιο. Όμως στο σύνολο της η performance της Αφροδίτης Μητσοπούλου, παραμένει στο κομμάτι της επιβίωσης και συμβίωσης με το βρέφος-νήπιο, “Βασικά πέφτεις στη θάλασσα και κολυμπάς. Και είναι τρικυμία.”, κι εν μέσω τρικυμίας η “Αγορομάνα” επιτελεί τον ρόλο της με περίσσεια ενέργεια και αγάπη. 

“Το πάρτι” του Λ. Κηλαηδόνη, που ερμηνεύει η ίδια η Αφροδίτη με την κιθάρα της στην έναρξη και το φινάλε, αποκτά άλλους προσκεκλημένους, κυρίως γυναίκες. Νομίζω ότι ένα πάρτι ίσως είναι μια ιδανική μεταφορά - αλληγορία για το μεγάλωμα των παιδιών, μπορεί να είναι οργανωμένο, ή αυτοσχέδιο, να έχει μπουφέ ή να εκσφενδονίζονται τούρτες, να χορεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο ή να μοιράζεσαι μύχια μυστικά, ένα πάρτι..  “Γιο, χο, χο, γιο, χο, χο|σ’ ένα βαθύ μπουντρούμι|Γιο, χο, χο, γιο, χο, χο|μ’ ένα μπουκάλι ρούμι”

Συντελεστές:

Κείμενο: Αφροδίτη Μητσοπούλου, Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μολυμπάκης, Αφροδίτη Μητσοπούλου, Σκηνογραφία: Μαρία Καραθάνου, Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Μουσική: Κώστας Μητσόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χαριτοπούλου, Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Ερμηνεία: Αφροδίτη Μητσοπούλου, Ιάκωβος Μολυμπάκης

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

Παραστάσεις: Παρασκευή, 21:00

Διάρκεια: 80’

Εισιτήρια: 12€, 10€ (φοιτητικό, άνω των 65), 5€ (κάρτα ανεργίας, ΑΜΕΑ, ΣΕΗ)

Kρατήσεις απαραίτητες: viva.gr & 213 00 40 496

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος