Point Of View

Άγνωστη Γη – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Δύο αγόρια και δύο κορίτσια, ή ίσως πολλά αγόρια και πολλά κορίτσια, αλλά μια πόλη, ένας τόπος, μια γη, άγνωστη. “Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να μείνεις ακίνητος και να υποτάξεις την πόλη στο ρυθμό σου”

H Θεατρική Ομάδα Φρέαρ δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στην Αθήνα. Η πρώτη της παράσταση με τίτλο «Expendable Chapters» παρουσιάστηκε στο «Edinburgh Festival Fringe» τον Αύγουστο του 2018. Η «Άγνωστη Γη» είναι η δεύτερη παράσταση της ομάδας , είναι ένας τόπος αναζήτησης  με οδηγό τα  κείμενα του Μάριου Χάκκα,  του Χρήστου Βακαλόπουλου και του Θάνου Κάππα. Με αφορμή τη λογοτεχνία ξεκινά  μια απόπειρα σύνδεσης με την πόλη.

Δραματουργικά, η πρόταση της Ομάδας Φρέαρ είναι φρέσκια, ανανεωτική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, για τον τρόπο με τον οποίο συνδέει τις ανθρώπινες αναμνήσεις με τον αστικό ιστό μετουσιώνοντας τις εμπειρίες σε αστικούς μύθους. Είναι σαφείς οι λογοτεχνικές αναφορές και οι επιρροές – αλλά κυρίως η πρόθεση και το ύφος, θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη “Eroica” με τον τρόπο που τα κείμενα συνθέτονται και ερμηνεύονται δραματικά. Κυρίως υπάρχει μια προσέγγιση που οριοθετεί την ερμηνεία του λόγου στο προσκήνιο, ενώ η σωματική και σκηνική ερμηνεία μένει στο παρασκήνιο, αφήνοντας τους τόπους της διήγησης των ηρώων της παράστασης να οδηγήσουν τα βήματα τους στην Άγνωστη Γη. 

Η ερμηνεία των Σέτα Αστραίου Καρύδη, Σοφία Ιωάννου, Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ορφανουδάκης, είναι με πάθος και ένταση, ενώ από τις πλέον ωραίες στιγμές της παράστασης είναι η σκηνή που γνωρίζονται τα αγόρια και τα κορίτσια για να καθοδηγηθούν σε μια ομαδική απελευθέρωση κατά την ερμηνεία του ποιήματος του Μοσκώφ.  Όλοι τους ξεχωρίζουν για την ουσιαστική ερμηνεία του λόγου, την λιτότητα του σώματος μπροστά στην αναπαράσταση του φαντασιακού. Με εξαιρετικό ρυθμό και συνοχή στην σκηνική τους δράση, δεν αφήνουν φώνημα που να μην στερεώνεται καθάριο προτού πέσει σαν σπόρος στην γη που γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή με τίμημα τον χρόνο. 

Φρονώ ότι έχουμε πολλά να περιμένουμε από την Ομάδα Φρέαρ, κυριώς από τον τρόπο που τοποθετεί το βλέμμα της στην σχέση του λογοκρατούμενου μεν, σκηνικά απελευθερωμένου δε θεάτρου. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θεατρική Ομάδα Φρέαρ, Βασισμένο σε κείμενα των: Μάριου Χάκκα, Χρήστου Βακαλόπουλου, Θάνου Κάππα, Σκηνικά - Κοστούμια: Τζωρτζίνα Χολέβα, Μουσική: Γιώργος Αθανασίου, Κώστας Στεργίου, Φωτισμοί: Παναγιώτης Λάμπης , Φωτογραφίες - Trailer : Δάφνη Καράβολα, Σχεδιασμός Αφίσας: Βασίλης Κουτσογιάννης

Παίζουν: Σέτα Αστραίου Καρύδη, Σοφία Ιωάννου, Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ορφανουδάκης


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος