Point Of View

Agathe Jazz Quartet live @ Half Note - Review

Κωστής Γωγιός

Η νέα σαιζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά για το Half Note, αφού μετά την καταιγιστική παρουσία της Ida Nielsen, το σανίδι του γνωστού χώρου κατέλαβε η Agathe Iracema. Η Agathe με τους μουσικούς της επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την χώρα μας για να παρουσιάσουν την jazz τους. Ανέβηκαν στη σκηνή λίγο μετά τις 21:30 και για δυόμιση ώρες μας χάρισαν απλόχερα τις bossa nova και jazz μελωδίες τους. 

Η Γαλλο-Βραζιλιάνα Agathe τίμησε τις βραζιλιάνικες ρίζες της και παρουσίασε αρκετά βραζιλιάνικα τραγούδια προσαρμοσμένα στο δικό της στυλ. Ομολογώ ότι δεν ξέρω πως ήταν τα αυθεντικά βραζιλιάνικα τραγούδια, αλλά οι εκδόσεις τους που άκουσα ήταν άκρως ενδιαφέρουσες. Το τρίο που τη συνόδευε ήταν εξαιρετικό, με τον Julien Lallier στο πιάνο, τον Arthur Henn στο κοντραμπάσο και τον Corentin Rio στα drums. Εξαιρετικοί μουσικοί και οι τρείς τους, δεμένοι και με άριστη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Η Agathe έχει μια εξαιρετική φωνή, που σε συνδυασμό με την εξωτική ομορφιά της, μαγνητίζουν βλέμμα και αυτιά. Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, πάνω της είναι οι εκφράσεις της και ο τρόπος που τραγουδάει, χρησιμοποιώντας σχεδόν όλο το σώμα της. Σε τραγούδια τα οποία διηγούνταν ιστορίες, η Agathe θαρρείς και τις βίωνε πάνω στη σκηνή και χρησιμοποιούσε κάθε τρόπο για να τις αποδώσει πιο «θεατρικά». Κινήσεις, εκφράσεις, βλέμματα, ήχοι, όλα ήταν μέρος της παρουσίας της και του τρόπου ερμηνείας της. 

Οι Agathe Jazz Quartet έπαιξαν τόσο διασκευές όσο και πρωτότυπες συνθέσεις (της Agathe) και χώρισαν το set σε δύο μέρη. Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν τα πιο γρήγορα, bossa nova κομμάτια, ενώ στο πρώτο κυριάρχησαν τα πιο jazz και αργά. Ακούσαμε τραγούδια από σχεδόν όλους τους προσωπικούς της δίσκους, με την ίδια να μαγεύει με την πραγματικά υπέροχη φωνή της. Με στίχους για την αγάπη, τον έρωτα αλλά και την ομορφιά της ζωής όπου και να είσαι ταξίδεψε το κοινό στην πατρίδα της. Ακόμα και το τραγούδι “favela”, μιλούσε για την αισιόδοξη θεώρηση της ζωής από τους ανθρώπους εκεί. Η Agathe Iracema είναι κόρη του περίφημου Βραζιλιάνου μπασίστα Reubens Santana, με τον οποίο έχει δημιουργήσει το group Agathe Iracema Brazilian Music Band, συνθέσεις των οποίων ακούσαμε και στο live στο Half Note. 

Μια μαγική φωνή, 3 εξαιρετικοί μουσικοί, όμορφες jazz διασκευές, βραζιλιάνικα τραγούδια υπό άλλη οπτική και ακουστική γωνιά και μια πολύ όμορφη συναυλία. Ο αυθορμητισμός της Agathe σε κάθε επίπεδο, από τη φωνή μέχρι τις κινήσεις και η διατήρηση της jazz νόρμας από το τρίο της, δημιουργούν ένα απολαυστικό ηχητικό και οπτικό μείγμα.

Photos by Vicky Vakali

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος