Point Of View

8th Music Highway Festival - Review

Κωστής Γωγιός

To Music Highway Festival είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ανεξάρτητη ελληνική rock σκηνή. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012 με οικοδεσπότες τους Mr. Highway Band και πλέον, 7 χρόνια μετά, φτάσαμε ήδη στο 8ο Music Highway Festival! Αν δει κανείς τα ονόματα που έχουν δώσει το παρόν όλα αυτά τα χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι εκεί έκαναν από τις πρώτες εμφανίσεις τους, συγκροτήματα όπως οι The Big Nose Attack, Villagers of Ioannina City (VIC), Thee Holy Strangers, Black Hat Bones και άλλοι πολλοί. Πολλές φορές το μόνο που μπορεί να σε χωρίζει από την επιτυχία είναι η ευκαιρία που θα σου δώσει κάποιος. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και καλοκαιρινή εκδοχή, με εκδρομή και camping. Αρκετά με τα μαθήματα ιστορίας όμως, περνάμε στο τι ακούσαμε και είδαμε φέτος.

Πρώτο συγκρότημα επί σκηνής οι 4μελείς Golden Nugget. Συγκρότημα από το 2003, με την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου τους να γίνεται φέτος και να παρουσιάζεται ζωντανά στο φεστιβάλ. Classic rock, Hard rock, τζούρες από ‘70s, μυρωδιά από αμερικάνικο Νότο. Οι Golden Nugget δεν ανακαλύπτουν νέα είδη μουσικής, αλλά αυτό που παίζουν το κάνουν καλά. Blues, ψυχεδέλεια, πλήκτρα, όμορφα solo, στιβαρό rhythm section και αρκετό groove. Ιδανικό ξεκίνημα για τη βραδιά με το συγκρότημα και τον κόσμο να δείχνουν ότι περνάνε αμφότεροι καλά. 

Χωρίς καθυστέρηση, τη σκυτάλη για τη σκηνή πήραν οι Coyote’s Arrow, οι οποίοι λίγο έλειψε να κατεδαφίσουν το Κύτταρο. Νέο συγκρότημα αλλά με μέλη με τεράστια εμπειρία και ιστορία στην ελληνική μουσική σκηνή, όπως οι Deus Ex Machina και οι Nonmandol. Groovato και τσαμπουκαλεμένο rock, punk, πείτε το όπως θέλετε, η ουσία είναι ότι οι Coyote’s Arrow εκλύουν αρκετή ενέργεια για να φωτίσουν μια μικρή πόλη. Υπεύθυνος για αυτό φυσικά σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ο Σταύρος Χ, γνωστός μας από τους Deus Ex Machina. Τα οργισμένα φωνητικά του, σε συνδυασμό με το νεύρο, τον τσαμπουκά του και την αεικινησία του έβαζαν τις βάσεις για ένα οργισμένο κοκτέιλ που του έλειπε μόνο το φυτίλι. Βοηθούμενος από τους υπόλοιπους εξαιρετικούς/εξαιρετικές μουσικούς παρουσίασαν τον πρώτο τους full-length δίσκο, το ΑΗΟ. Punk ταχύτητες, ρυθμός, drums δυναμίτες, κρουστά που θα έφερναν βροχή ή βουντού, riffάρες, ενέργεια, δύναμη και ο Σταύρος να τραγουδάει πότε ξαπλωμένος στη σκηνή με το υπόλοιπο συγκρότημα να παίζει γύρω του, πότε μέσα στον κόσμο και πότε ανεβασμένος στα φώτα της σκηνής. Το κατέβασμά τους από τη σκηνή μετά από μια ώρα, μας άφησε μουδιασμένους να αναρωτιόμαστε τι διάολο ήταν αυτό που παρακολουθήσαμε. Οπωσδήποτε στα υπόψιν για επόμενες φορές. 

Η αλήθεια είναι ότι οι Sounds Like Barley είχαν δύσκολο έργο, μετά την ισοπεδωτική εμφάνιση των Coyote’s Arrow και το κατέβασμα της ταχύτητας και ρυθμού δεν θα λειτουργούσε υπέρ τους. Κι όμως, ένα τραγούδι μετά την εμφάνιση τους, είχαν κάνει τον κόσμο να κουνάει το κεφάλι του στις americana μελωδίες τους. Η μουσική τους θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των Calexico, Earthbound, Walkabouts, westerns (spaghetti και μη) και ξαφνικά δεν βρισκόμασταν στο Κύτταρο, αλλά σε κάποια έρημο και οι αχυρόμπαλες περνούσαν από μπροστά μας. Όμορφος ήχος, ωραίες μελωδίες, ένας τραγουδιστής με πολύ καλή φωνή ιδανική για τα κομμάτια τους. Οι Sounds Like Barley παρουσίασαν τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο τους, “What’s Done Is Done”, ο οποίος περιέχει εξαιρετικές συνθέσεις. Ένα συγκρότημα χαμηλών τόνων, που έχει τόσα πολλά να πει, όχι μόνο στους φίλους του Desert ήχου, αλλά στους εν γένει μουσικόφιλους. Μπαίνουν επίσης στα υπόψιν για επόμενες φορές.

Μετά τους Sounds Like Barley, είχε έρθει η ώρα να πάρουν τη θέση τους στο σανίδι οι οικοδεσπότες της βραδιάς, οι Mr. Highway Band. Το συγκρότημα παρουσίασε ζωντανά τον πρώτο του δίσκο (“Is That Myself”) που επανακυκλοφόρησε πάλι σε μορφή βινυλίου για πρώτη φορά. Οι Mr. Highway Band δείχνουν με το «καλησπέρα» ότι τα συναυλιακά χιλιόμετρα τους έχουν δέσει τρομερά ως μπάντα. Ήχος πεντακάθαρος, ένας τραγουδιστής που σε κρατάει με τη φωνή και την ερμηνεία του, συνθέσεις που έχουν πολλά να πουν, εξαιρετικοί μουσικοί και μια πολύ feel good διάθεση από το συγκρότημα, που βγαίνει και στον κόσμο. Οι Mr. Highway Band ως καλοί οικοδεσπότες είχαν και καλεσμένους έκπληξη, όπως παλιά μέλη του συγκροτήματος, τον Γιάννη Παχίδη που τους συνόδευσε σε ένα κομμάτι με την φυσαρμόνικα του, την Margie στα δεύτερα (και πρώτα) φωνητικά και τον “Violijesus” που έπαιξε βιολί σε μερικά κομμάτια. Οι Mr. Highway Band είναι ένα συγκρότημα που ακόμα κι αν δεν ξέρεις ούτε ένα τραγούδι τους θα περάσεις καλά, καθώς σε παρασέρνουν με το rock τους. Ένα rock που κινείται ανάμεσα στην Americana, το rock, τα blues, την country και φέρνει την Αμερική στην Ελλάδα. Εκτός από τον πρώτο δίσκο, ακούσαμε και μια πολύ όμορφη διασκευή σε Bruce Springsteen. Ένα πολύ καλό συγκρότημα, σε φόρμα, με διάθεση που αποτυπώθηκε σε ένα εξαιρετικό live. Σε αναμονή του επόμενου λοιπόν! 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος