Agenda Theater

1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας – Σεπτέμβριος 2016

Παύλος Λάμπρου

Ύστερα από ένα πρόγραμμα άνω των 135 δωρεάν εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στην πόλη μας για μικρούς και μεγάλους, ο Δήμος Καλλιθέας προχωρά στην διοργάνωση του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ.

Καθώς η Καλλιθέα αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα κομβικό σημείο στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας, ο Δήμος δηλώνει έτοιμος απέναντι στις εξελίξεις που πρόκειται να συμβούν στο παραλιακό μέτωπο.  

Θέλοντας να συμβάλλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, πρόκειται να προσφέρει εκδηλώσεις υψηλού ποιοτικού ενδιαφέροντος για τους πολίτες όλων των ηλικιών.

Στόχος, λοιπόν, του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του αστικού τοπίου της γειτονιάς μας, με πλήθος πρωτότυπων παραστάσεων, που θα χαρίσουν στους δημότες, τους επισκέπτες και τους τουρίστες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν θέατρο, συναυλίες, παραστάσεις χορού, εικαστικά, αλλά και εργαστήρια, όπερα και γαστρονομία.    

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αναμένεται να αξιοποιηθούν οι κλειστοί χώροι του Δήμου όπως το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας και το θέατρο ΙΖΟΛΑ,  αλλά και ανοιχτοί, όπως ο προαύλιος χώρος του Δημοτικού Σταδίου «Γρηγόριος Λαμπράκης»,  γνωστού και ως «El Paso», η αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης και τέλος, η πλατεία μπροστά από το γραμμικό κτίριο του αθλητικού οργανισμού «Γιάννης Γάλλος», μέσα στο χώρο των  Ολυμπιακών ακινήτων.

Το πρόγραμμα εγκαινιάζει το workshop κατασκευής θεατρικών κουστουμιών «Gypsy Globales» στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», με ελεύθερη είσοδο (1-8/9/16)

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, μια παράσταση από την ομάδα FRACTALS, σε σκηνοθεσία Τάνιας Κίτσου, με παράλληλο γαστρονομικό event στο τέλος της παράστασης, όπως συμβαίνει και στο έργο, με τη δεξίωση στην αυλή του βασιλιά των Αθηνών Θησέα, στην αυλή της νεοκλασικής οικίας «Λασκαρίδου», σε σχέδια  του Τσίλερ, όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη. (3, 4, 5 & 6/9/16)

Ακολουθεί η ναυαρχίδα του καλλιτεχνικού σχεδιασμού με την όπερα «Carmen» του G. Bizet, ως project κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, για τέσσερις παραστάσεις στο «El Paso», με την ορχήστρα του Ωδείου «Ι. Συγγελάκη», υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Βλάχου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύουν οι Μαρίτα Παπαρίζου και η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, ενώ στους υπόλοιπους κεντρικούς ρόλους εμφανίζονται οι Σοφία Κυανίδου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Χρήστος Δεληζώνας και Σωτήρης Τριάντης. Τη διεύθυνση χορωδίας έχει αναλάβει ο κ. Σταύρος Μπερής. (9, 10, 11 & 14/9/16)

Στις 15 Σεπτεμβρίου η πολυβραβευμένη παράσταση  του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, έρχεται να μας φέρει στην Αθήνα του ’30 και τα χρηστά ήθη της εποχής, στο θέατρο ΙΖΟΛΑ.

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης μας καλεί να τον ακολουθήσουμε στην Αθήνα του 2004, στο κείμενο-μονόλογο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο Θεός», που τιμήθηκε με το βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (2014), σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, στο θέατρο ΙΖΟΛΑ.

«Στον τροπικό του χορού», η Πέννυ Μπαλτατζή και οι μουσικοί της, αναλαμβάνουν να μας ταρακουνήσουν σε ρυθμούς τσα-τσα, Καλύπσο και σουΐνγκ και στην Ελλάδα της Ρένας Βλαχοπούλου και της Μαίρης Λίντα, στην πλατεία του «Γιάννη Γάλλου». (19/9/16)

«Amor Mediterraneo», από τη σχολή του Αλέξανδρου Χατζιάρα, μια παράσταση αφιέρωμα στη μουσική της Μεσογείου και στο χορό, στο θέατρο ΙΖΟΛΑ. (21/9/16)

Η βραβευμένη ορχήστρα κιθαριστών του Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας, «Santa Barbara Guitar Orchestra» και ο μαέστρος της Αλέξανδρος Παπαρίζος, με παρουσία σε διάφορα Φεστιβάλ, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έρχεται να μας παρασύρει με τον ήχο της στα μονοπάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών, συμπράττοντας με μια πλειάδα σολίστ, στην πλατεία του «Γιάννη Γάλλου», με ελεύθερη είσοδο. (23/9/16)

Το «Suono Brass Quintet», μας ταξιδεύει στην κινηματογραφική μουσική του 20ου αιώνα, με τρόπο μοναδικό, στην πλατεία του «Γιάννη Γάλλου». (24/9/16)

Όταν η ζωγραφική συναντά τη μαγειρική τότε μιλάμε για «Γαστρονομικό vernissage». Οι πίνακες του Αλέξη Σπανίδη, αποτελούν την έμπνευση για γαστρονομικές δημιουργίες διά χειρός Μαρίνου Παξινού, Δημοτική Πινακοθήκη, με ελεύθερη είσοδο. (25/9/16)

«Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο», η πετυχημένη παράσταση του θεάτρου «Πόρτα», για παιδιά και όχι μόνο, βασισμένη στο παραμύθι της Σταχτοπούτας, στο θέατρο ΙΖΟΛΑ. (28/9/16)

«Pasión del Tango», η Μαρία Θωμοπούλου χορογραφεί και σκηνοθετεί μια μουσικοχορευτικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στο πάθος του Αργεντίνικου Tango, για δυο βραδιές στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας. (30/9 & 1/10/16)

Το φωνητικό σύνολο «Vocal Inventions Ensemble» παρουσιάζει την παράστασή του «Omnia vincit amor», αφιερωμένη στον έρωτα που νικά τα πάντα, στο θέατρο ΙΖΟΛΑ. (2/10/16)

Την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης έχει η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού.

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος