Point Of View

Τρεις Αδελφές από Casus Belli– Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Αν υπάρχουμε, νομίζουμε ότι ζούμε; Να δουλέψουμε! Να φύγουμε! Να ερωτευτούμε! Να φύγουμε! Να βρούμε την ευτυχία! Να φύγουμε! 

Τρεις αδελφές: η Όλγα, η Μάσα και η Ιρίνα, ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα τους, γιορτάζουν την ονομαστική γιορτή της Ιρίνα. Ο αδερφός τους Αντρέι παντρεύεται και κάνει οικογένεια με την Νατάσα. Η Μάσα μετά από επτά χρόνια γάμου με τον Φίοντορ, ερωτεύεται τον Αντισυνταγματάρχη Βερσίνιν. Η Όλγα ασχολείται με την επαγγελματική της σταδιοδρομία, αν και παραδέχεται στον Φίοντορ ότι θα μπορούσε να τον αγαπά. Η Ιρίνα, θέλει απεγνωσμένα να γυρίσει στη Μόσχα!

Η ομάδα Casus Belli παρουσιάζει το έργο του Τσέχωφ «Τρεις αδελφές», με μέσα σύγχρονα, χωρίς να διαρρηγνύει στο ελάχιστο την ατμόσφαιρα του κλασσικού έργου. Η σκηνοθεσία, σκηνογραφία και μουσικοκινητική επιμέλεια φέρνουν στο νου τον «Θίασο» του Αγγελόπουλου. Επαναλαμβανόμενα tableau vivant, εξιδανικεύουν την λιτότητα του σκηνικού χώρου και αποδίδουν με κινηματογραφική μανιέρα τα ξεχωριστά επεισόδια της παράστασης. 

Οι ερμηνείες ακολουθούν πιστά την συγγραφική διάνοια του Τσέχωφ, αναδεικνύοντας σε πρωταγωνιστή το σύνολο των χαρακτήρων. Όλοι οι ερμηνευτές ‘δηλώνουν’ παρόν σε κάθε λεπτό της παράστασης, ερμηνεύοντας εντός και εκτός της σκηνής, κάτω από τους προβολείς αλλά και στο μισοσκόταδο. Όλοι ανεξαιρέτως ενδύονται σε τέλεια λεπτομέρεια τον χαρακτήρα που τους ανατέθηκε, με απόλυτη επιτυχία. 

Αξίζει ειδική μνεία για τα σκηνικά αντικείμενα της παράστασης, τα οποία πλημμυρίζουν τον σκηνικό χώρο, μεταφέροντας την αυθεντική αίσθηση του έργου, την ανάγκη φυγής που ποτέ δεν πραγματοποιείται, τουλάχιστον από τους ρόλους που την επιζητούν περισσότερο. Ακόμα κι όταν πρόκειται για σκηνικά αντικείμενα με ιδιαίτερο ύφος και σύγχρονο υλικό, η χρήση τους τα εντάσσει στο ακέραιο. 

Η ομάδα Casus Belli, αποδεικνύει χαρακτηριστικά μια βαθιά επίγνωση του έργου. Κάθε σκηνή της παράστασης μεταφέρει τη μεστότητα του αρχικού κειμένου, σε μια εξαιρετική μεταγραφή που τιμά το έργο του Τσέχωφ. Υπάρχει μια ευάλωτη ισορροπία σ’ αυτήν την παραγωγή, που θα μπορούσα να την συγκρίνω μόνο με τη μουσική σύνθεση του στενού φίλου του Τσέχωφ, Π. Ι. Τσαικόφσκι «Εποχές του χρόνου / Μάιος: Λευκές Νύχτες». 

Στοιχεία παράστασης

Μετάφραση – Διασκευή :  Casus Belli (Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Γεωργία Κούρτη, Ελίζα Πιτσικώνη) 

Σκηνοθεσία : Casus Belli (Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ελίζα Πιτσικώνη)

Βοηθός σκηνοθέτη : Μαίρη Άσπρου. Γεωργία Κούρτη

Μουσική : Σίσσυ Βλαχογιάννη

Trailer – Φωτογραφίες – Αφίσα : Ελένη Κορακάκη

Κατασκευή σκηνικού : Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος Μαρμαροτούρης

Παίζουν : Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Γιώργος Ανδράκης, Βαγγέλης Παπαδάκης, Μαρία Πίγκου,  Ελίζα Πιτσικώνη, Μάριος Πλιάτσικας, Μάριος Σουγιουτζόγλου, Σωτήρης Σταυράτης, Άννα Ψαρρά 

Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ. : 210 5231131, 694 2419151

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 19:00 (έως 29 Μαϊου)

Εισιτήρια: 12€, 8€ (Φοιτητικό, Ανέργων), 5€ (ατέλεια)

Για 2η σεζόν από την ομάδα Casus Belli

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος