Point Of View

Οιδίνους - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένα ζευγάρι, ετοιμάζεται από νωρίς το πρωί για τα δέκατα όγδοα γενέθλια του γιου του. Ο πατέρας, λίγο παρεμβατικός, έχοντας ψάξει το f/b του παιδιού, έχει βρει ποσταρισμένη στο προφίλ του νεαρού, την επιθυμία του για ψητά μήλα στο φούρνο με ζάχαρη και κονιάκ. Ο πατέρας φεύγει, ο νεαρός μπαίνει και προτού κάτσουν για το τραπέζι, η οικογενειακή ευτυχία των τριών θα καταρρεύσει μέσα σε ένα σύμπαν φροϋδικών συνιστωσών. 

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναλαμβάνει ένα τριπλό ρόλο, εξαιρετικά απαιτητικό: σκηνοθετεί και υποδύεται το δίπολο του Οιδίποδα – Λάιου, ή κατά τον συγγραφέα του έργου, «Οιδίνου». Επιλέγει ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα – ένα παιδικό γαλάζιο καρεκλάκι, πολύχρωμα μπαλόνια, δύο στοίβες βιβλία, κιμωλίες, ένα μαχαίρι, ένα σκοινί κι ένα μήλο – δίνοντας συμβολικά τα στοιχειώδη και αποκαλύπτοντας μια σκηνική αρένα για τον ίδιο και την κ. Μάσχα. 

Το ερμηνευτικό ζευγάρι, σ’ αυτό το ιδιαίτερο ménage à trois μεταξύ μιας γυναίκας και του άντρα – γιου, έχει ιδιαίτερη χημεία. Αμφότεροι αποδεικνύουν μαραθώνια αντοχή και εξαιρετική ερμηνευτική διάθεση, ενώ δεν παραλείπουν στιγμή να αβαντάρουν ο ένας το άλλον. Διατηρούν ανελλιπώς την ισορροπία μεταξύ των ιδιότυπων ζευγαριών που προτείνει ο συγγραφέας του έργου, επιταχύνοντας την «κάθαρση». 

Πρόκειται για μια παράσταση με υψηλή αισθητική που ξεπερνά το κείμενο της παράστασης και απογειώνεται χάρις στην υποκριτική δεινότητα των ερμηνευτών. Μια παράσταση ηθοποιών και υποκριτικής όπου ο λόγος, εκτός του ευφυούς της ιδέας του συγγραφέα, παίζει δεύτερο ρόλο, καθώς σε πολλά σημεία είναι ενθουσιώδης αλλά προσχηματικός. Οι ενδιαφέρουσες απόψεις για το σχήμα – όχημα Οίδιποδα – Ιοκάστης – Λάιου, παραμένουν σε δραματουργικά σπάργανα παρά την ενδιαφέρουσα και υποσχόμενη έμπνευση του κ. Τριαρίδη. 

Στοιχεία Παράστασης

Κείμενο : Θανάσης Τριαρίδης, 

Σκηνοθεσία : Λάζαρος Γεωργακόπουλος, 

Μουσική : Χρήστος Διαμαντής, 

Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση :  Ροζαλί Σινοπούλου, 

Φωτισμοί : Νίκος Βλασόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης : Δέσποινα Πατρικαράκου, 

Παραγωγή :  Εκδόσεις Ευρασία & Μανόλης Σάρδης / PRO4

Παίζουν : Λάζαρος Γεωργακόπουλος,  Άννα Μάσχα

Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7,Ψυρρή, τηλ.: 210 3255444

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη έως 7/6,  21:00

Εισιτήρια: 14€ (γενική είσοδος),  10€  (Φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), άνω των 65 και ανέργων 

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος