Point Of View

Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Τέσσερα ευφυή, κωμικά, συγκινητικά και απρόσμενα μονόπρακτα. Τέσσερις ικανοί, ακριβείς, ξεχωριστοί και αριστοτεχνικοί ερμηνευτές. Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που εξωθεί το παράλογο στη σύγχρονη του υπόσταση. 

Οι Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας και Σοφία Μαραθάκη, παραδίδουν μαθήματα υποκριτικής δεινότητας ενώ επιδεικνύουν αξιοπρόσεκτο ζήλο και υποδειγματική άνεση, καθώς ζωντανεύουν επί σκηνής τους τρεις χιμπατζήδες που ανασυνθέτουν τον Άμλετ, τον θάνατο του Τρότσκι, την Μπέτυ και τον Μπιλ όσο υπερπηδούν τα εμπόδια με την βοήθεια ενός κουδουνιού και φυσικά την μελωδική αρμονία του Φίλιπ Γκλας που αγοράζει μια φρατζόλα ψωμί αλλά δεν έχει ψιλά. 

Πέρα από πειραματισμούς και δραματουργικές ευρεσιτεχνίες η Σοφία Μαραθάκη σκηνοθετεί τα μονόπρακτα του David Ives, με πλήρη συναίσθηση της πληρότητας των χαρακτήρων και της δραματουργικής υφής των ιστοριών παρά το αποσπασματικό του λόγου, που είναι και το ζητούμενο του έργου. Ως «καλώς συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο», η παράσταση εξελίσσεται και ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο εξίσου παράλογο και λογικό, όπου φαντασία και παραλλαγή αντικαθιστούν το μίζερο και το ευτελές ντύνοντας τα καθημερινά με μια λάμψη τρυφερής ανεμελιάς και παιχνιδιάρικης αμέλειας. 

Η καυστικότητα, ο σαρκασμός και η δραματουργική ευφυία που σηματοδοτούν τα κείμενα του Ives μεταφέρεται πλήρως και με τον πλέον συμπαγή τρόπο από το σκηνικό του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και την μουσική του Βασίλη Τζαβάρα, φέροντας μια κινηματογραφική συνέπεια που θα μπορούσα να παραλληλίσω με την καλλιτεχνική αρτιότητα του «Πολίτη Κέην». 

Η παράσταση «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί» της ομάδας ΑΤΟΝΑλ, είναι ίσως ένας μοναδικός τρόπος για να συστηθεί κάποιος με το έργο του David Ives. 

Στοιχεία Παράστασης

Μετάφραση: Αιμιλία Αλεξάνδρα Κρητικού, Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη, Δραματολόγος: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας, Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Φωνητική προετοιμασία: Αθηνά Τρέβλια, Κατασκευή σκηνικού: Αδριανός Ζαχαριάς, Ειδικές κατασκευές: Σαββίνα Πατρικίου, Μοδίστρα: Ελένη Μελισσού, Φωτογραφίες: Andrea Bonetti, Ηχογράφηση/Μίξη: DNA lab/ Φίλιππος Μαρινέλλης (Smart Audio Services), Σχεδιασμός αφίσας, προγράμματος και flyer: Λίλα Σιμιτζή

Ερμηνεύουν: Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σύρμας, Σοφία Μαραθάκη

Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 2103455020 – 6940290312

Παραστάσεις: Παρασκευή 21.15, Σάββατο 19.00 (έως 3/12)

Εισιτήρια : 12 €, 8€ φοιτητικό,5€ ατέλειες

Διάρκεια: 75’

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος