Point Of View

Διασχίζοντας το Αιγαίο – μια ματιά

Θοδωρής Τσοκανής

Το μονόπρακτο «Διασχίζοντας το Αιγαίο» του Οδυσσέα Λούγκλου, που ανέβηκε την περασμένη Πέμπτη στο Cabaret Voltaire, είναι ένα έργο βασισμένο στις ανθρώπινες σχέσεις, στην αντίθεση ρομαντισμού, ρεαλισμού – ίσως και κυνισμού αν θες, σε ένα περίεργα μπλεγμένο τρίγωνο, ένα τρίγωνο που εκ πρώτης όψεως είναι απλό και ξεκάθαρο, αλλά τελικά πραγματικά δεν είναι αυτό που νομίζεις.

Η σκηνοθέτης, Λυδία Τσακαλάκη, καταφέρνει με απλά μέσα, τον ήχο και το φως, να προσαρμόσει τη μικρή σκηνή του Cabaret Voltaire στον ιδανικό χώρο όπου εκτυλίσσεται η πλοκή μέσα από μια φαινομενικά καθημερινή συζήτηση μεταξύ δύο φίλων, ενός μπερμπάντη παντρεμένου κι ενός ρομαντικά αφελούς boem τύπου. 

Η κουβέντα είναι μια απλή κουβέντα περί γάμου κι έρωτος μεταξύ των φίλων, μέχρι που περιπλέκεται στο όνειρο, στην ταυτόχρονη «γείωση» από την άλλη πλευρά – στοιχεία που όλοι λίγο πολύ έχουμε ζήσει στην καθημερινότητά μας. Κι όσο η συζήτηση ανάβει, τόσο το όνειρο ξελύνεται μπροστά στα μάτια και τ’ αυτιά μας.

Μια σύμπτωση, ένα ταξίδι στο Αιγαίο, φέρνει την ανατροπή, το γυναικείο στοιχείο περιπλέκει τα πράγματα περισσότερο, η ελπίδα φουντώνει και το φινάλε είναι απλό και συγκλονιστικό.

Θα νικήσει ο έρωτας και η φαντασία σε αυτή τη μάχη, ή θα επικρατήσει η ρουτίνα και η ασφάλεια; Μπορεί κανείς να βγάλει τη γλώσσα στο συναίσθημα; Μπορεί το ταξίδι στο Αιγαίο να μη γίνει ποτέ, κι αν ναι, τι αποτέλεσμα θα έχει;

Οι 3 ηθοποιοί, Γεράσιμος Ελ Σερίφ, Σταυρούλα Ντέμκα, Γιάννης Χαντέλης (με απόλυτα αλφαβητική σειρά) παίζουν όχι μόνο με τη φωνή, αλλά και με τα μάτια, τις εκφράσεις του προσώπου και των χεριών, μεταφέροντας συναισθήματα διττά (ιδιαίτερα η κυρία της παρέας) και μπλέκοντας περισσότερο το κουβάρι μέχρι το φινάλε – το οποίο και δεν θα αποκαλύψω.

Μια όμορφη παράσταση, κάθε Πέμπτη του Μάη, στο Cabaret Voltaire, με μουσικές του One of Those Things μετά το φινάλε!


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος