Το Θωρηκτό – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο γυμνασιάρχης και η καθηγήτρια γαλλικών, δύο άνθρωποι μοναχικοί, περπατούν μέσα από το δάσος προς το σπίτι της καθηγήτριας, ένα διαμέρισμα – ένα δωμάτιο και μια κουζίνα που νοικιάζει από τον κ. Αλέξη. Ο Γυμνασιάρχης θα μαζέψει όλο του το θάρρος όταν θα προτείνει η νύχτα να μην τελειώσει στην είσοδο του σπιτιού. Η καθηγήτρια θα ανακαλύψει άλλο τόσο θάρρος όταν θα προτείνει να φάνε παρέα. Και οι δυο τους είναι πολύ θαρραλέοι… αλλά πόσο θάρρος θα χρειαστεί αυτή η νύχτα;

Η Ασπασία – Μαρία Αλεξίου και ο Βασίλης Βηλαράς αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν σε μια νύχτα της «Μεθυσμένης Πολιτείας» του Σωτήρη Πατατζή, με λόγια και εικόνες, με τραγούδια και χορό που ξεπερνούν την συστολή και την αδεξιότητα των «νευρικών εραστών». Ήρεμα και σταθερά συστήνουν στο κοινό με την παρατεταμένη αρχική σιωπή και τα βλέμματα που περιπλανώνται ανάμεσα στους θεατές, αυτό το άβολο συναίσθημα όταν δυο άνθρωποι, άπειροι στον έρωτα, έρχονται κοντά αλλά δεν ξέρουν πώς να εκφραστούν. Και μετά, ξαφνικά όλα είναι πιθανά, από τον ερωτικό χορό μέχρι το στριπτίζ! 

Όσο το εξαιρετικό κείμενο του Σωτήρη Πατατζή κυλάει αριστοτεχνικά διά στόματος αμφότερων των ερμηνευτών, όλα αυτά, που θα θέλαν να συμβούν, πραγματοποιούνται επί σκηνής σαν ένα κινηματογραφικό αποκύημα, με την συνδρομή μιας εξαιρετικής μουσικής επιμέλειας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, απόλυτα λειτουργικά και θεατρικά σύνεργα στην δραματική αφήγηση, υφίστανται ανεξάρτητα, σαν μια εικαστική εγκατάσταση στον χώρο, με κεντρικό πρωταγωνιστή έναν εξαιρετικά λειτουργικό αβγοκόφτη! 

Μια παράσταση αθεράπευτα ρομαντική, αβίαστα κωμική με σκηνές αλλόκοτα γνώριμες είτε γιατί τις ζήσαμε είτε γιατί τις είδαμε στο μυαλό μας και θα θέλαμε να τις πραγματοποιήσουμε. «Το Θωρηκτό» είναι μια σύγχρονη, εξαιρετική παράσταση, αστεία, επινοητική και έξυπνη. 

Στοιχεία παράστασης

Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος, Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτισμοί, Φωτογραφίες: Σωτήρης Βασιλείου, Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Αγοράκη

Βασισμένο σε ένα απόσπασμα από τη Μεθυσμένη πολιτεία του Σωτήρη Πατατζή

Πέμπτη 9 Μαρτίου με Σάββατο 8 Απριλίου

Bios, Πειραιώς 84

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 (έως Σάββατο 8 Απριλίου)

Επικοινωνία/κρατήσεις: 210 3425335

Είσιτήρια: 10  ευρώ (ενιαίο)

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος