Point Of View

Το τελευταίο ψέμα – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

«Το τελευταίο ψέμα» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Μιχάλη Κακογιάννη, που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1958 με μια πλειάδα Ελλήνων πρωταγωνιστών όπως η Έλλη Λαμπέτη,  ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Μιχάλης Νικολινάκος, ο Γιώργος Παππάς, η Ελένη Ζαφειρίου και με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

«Το τελευταίο ψέμα» του Ένκε Φεζολλάρι, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει της κινηματογραφικής επιτυχίας του 1958. Στέκεται επάξια απέναντι στο παιδί του Μιχάλη Κακογιάννη και προσδίδει στο σενάριο του μια διαφορετική αρχιτεκτονική οπτική, αντικαθιστώντας τις κινηματογραφικές λήψεις με μια διάθεση μικτής εφαρμογής της live art αισθητικής και της γεωμετρίας της land art. Τα θεατρικά παιχνίδια και οι αυτόνομοι αυτοσχεδιασμοί τοποθετούνται στον χώρο με μια εικαστική διάθεση συνθέτοντας, κατά την υποφαινόμενη, έναν πίνακα του Καντίνσκι: «μία ανάμειξη χρώματος και φόρμας όπου το καθένα υπάρχει ξεχωριστά αλλά και μαζί, σε μία κοινή ζωή που ονομάζεται εικόνα και προκύπτει ως εσωτερική αναγκαιότητα.»(Για το Πνευματικό στην Τέχνη, Β. Καντίνσκυ) 

Κάθε ηθοποιός ξεχωριστά, χωρίς εξαιρέσεις, παραθέτει μια αυθεντική, πρωτότυπη προσέγγιση του ρόλου του, με απίστευτο μεράκι, κέφι και έρωτα για τον χαρακτήρα που υποδύεται. Όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, επιδεικνύουν μια συναρπαστική άκρως ερωτική σχέση με το πρόσωπο που υποδύονται αλλά και με το ίδιο το έργο. Θα πρέπει να εξάρω την ερμηνεία της Ανδριάνας Χαλκίδη γιατί πραγματικά η παράσταση παίρνει ορμή και την ιδιαίτερη ροπή προς το κοινωνικό δράμα από το σημείο του δικού της μονολόγου. 

Εξαιρετική η μουσική επιμέλεια και η συνδρομή του Αφηγητή / Τραγουδιστή Στέφανου Παπατρέχα που καθορίζουν τον ρυθμό ενώ δίνουν το κοινωνικό στίγμα της παράστασης με την εναλλαγή ελαφρολαϊκού και λαϊκού σκοπού. Σημαντική στιγμή, όσον αφορά το μουσικό - θεατρικό σκέλος, το τραγούδι της Μαρίας Νεφέλης Δούκα, με την βαθιά ανατρεπτική ερμηνεία της. Στον αντίποδα της μουσικής, η κινησιολογική επιμέλεια της παράστασης με την έντονη θεατρικότητα προσδίδει έναν τόνο νοσταλγίας για τον ελληνικό κινηματογράφο της περιόδου ’50 – ’60. 

Ο Ένκε Φεζολλάρι συστήνει εκ νέου το σενάριο του Μιχάλη Κακογιάννη, με σεβασμό, χιούμορ, δραματουργική αρτιότητα και θεατρική πρωτοπορία. Προσωπικά φρονώ ότι «Το τελευταίο ψέμα» είναι η πλέον ώριμη και άρτια σκηνοθετική δουλειά του μέχρι στιγμής, χάρις στην πυκνότητα της σκηνικής δράσης, την ισορροπημένη σκηνοθεσία και το βάθος των συναισθημάτων που αναδεικνύονται με λεπτότητα και σύνεση. 

Στοιχεία παράστασης

Κείμενο: βασισμένο στο σενάριο του Μιχάλη Κακογιάννη, Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι, Δραματουργική επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη, Σύμβουλος κειμένου: Μαρία Σκαφτούρα, Σκηνικά, Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Φωτισμοί: Νίκος Συρίγος, Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη, Βοηθός σκηνογράφου: Ανθή Παρασκευά-Βελουδογιάννη, Φωτογραφίες- Video trailer: Άγης Θεοχαρόπουλος, Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μαρίνα Δρακάτου, Κομμώσεις: Τάσος Καστανιάς, Παραγωγή: Red Moonlight Productions

Ερμηνεύουν: Νικόλ Δημητρακοπούλου (Χλόη Πέλλα), Αθηνά Τσιλύρα ( Ρωξάνη Πέλλα), Ανδριάνα Χαλκίδη (Κατερίνα), Σπύρος Ζουπάνος (Κλέων Πέλλας), Αντώνης Φραγκάκης (Γαλανός), Στέλιος Τυριακίδης (Μάρκος), Άλεξ Κάβδας (Νίκος Δρίτσας), Βέφη Ρέδη (Λιλίκα)

Στέφανος Παπατρέχας (Αφηγητής/Τραγουδιστής), Τσουανάτος Θοδωρής (Μπακάλης/Γιάννης/Εκτιμητής έργων τέχνης/ Γιατρός), Μαρία Νεφέλη Δούκα (Λίλιαν/Πόπη), Ιωάννα Πιταούλη (Κυρία Πανταζή), Νατάσα Σουρλαντζή (Καίτη)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206,  Ταύρος, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Παραστάσεις:  Παρασκευή, Σάββατο στις 21:30 & Κυριακή στις 19:00 

(έως και 9 Απριλίου)

Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:  Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο 10€,  Ειδική τιμή 5€

Προπώληση εισιτηρίων 10€  (η τιμή προπώλησης αφορά σε αγορά εισιτηρίων που πραγματοποιείται έως και μία ώρα πριν την ώρα της παράστασης)

BackStage Photos : Πάνος Μαζαράκης

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος