Point Of View

Πάνος Μπίρμπας live @ Faust - Review

Κωστής Γωγιός

Το Faust φιλοξένησε τον Πάνο Μπίρμπα για ακόμα μια φορά την Πέμπτη 21/12, ένα μήνα σχεδόν μετά από την  sold out live παρουσίαση του δεύτερου προσωπικού του δίσκου. Τα 6 άτομα της μπάντας και ο Πάνος γέμισαν τη σκηνή του Faust με την παρουσία τους και τον χώρο με την «ζεστή» μουσική τους. 

Με την μπάντα να αποτελείται από τον Γιάννη Μαρίνη και τον Δημήτρη Καλαφατιάδη στα πλήκτρα, τον Φώτη Παπαθεοδώρου στην κιθάρα, τον Μάνο Αναγνωστόπουλο στο μπάσο, τον Δημήτρη Κλωνή στα ντραμς και την Τζένη Καπάδαη στα δεύτερα φωνητικά, ο Πάνος Μπίρμπας είχε τη δυνατότητα να απλώσει τη φωνή του με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ένα πολύ καλό συγκρότημα και μια εξαιρετική Τζένη στα φωνητικά που, αν και ο ήχος δεν της το επέτρεψε, έδειξε ότι διαθέτει μια πάρα πολύ καλή φωνή. 

Ο Πάνος Μπίρμπας σε κερδίζει αμέσως με τη φωνή του και την χαμηλών τόνων παρουσία του πάνω στη σκηνή. Η φωνή του σε συνδυασμό με τα τραγούδια του σου έφερναν στο μυαλό τον Sivert Hoyem, τους Anathema του “A fine day to exit” και μετά, τον Nick Cave και τον Leonard Cohen. Όχι απαραίτητα τόσο σαν φωνές, αλλά σαν τραγούδια και στήσιμο αυτών. Μια ζεστή φωνή με την ικανότητα να σε ταξιδεύει, να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να προκαλεί αυτή τη «ζεστή» μελαγχολία. 

Έπαιξε δικά του κομμάτια, κυρίως από τον δεύτερο δίσκο του “Finchley Road”, όπως το “Road 7”, το “St James Hotel”, το εξαιρετικό “Tears Like Raindrops” και άλλα, έπαιξε διασκευές σε αγαπημένους του (μας) καλλιτέχνες όπως το “Famous Blue Raincoat” του Leonard Cohen και ένα από τα πιο αγαπημένα μου Nick Cave κομμάτια, το “Fifteen feet of pure white snow”. 

Ο Πάνος Μπίρμπας έχει την ικανότητα να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Αν έκλεινες τα μάτια σου στο Faust, τα κομμάτια θα μπορούσαν να σε ταξιδέψουν σε παγωμένα σοκάκια της Αγγλίας ή να κάνεις εικόνα τους στίχους κάθε τραγουδιού ή μάλλον ιστορίας, κατά τον Nick Cave τρόπο. Κάθε τραγούδι είχε κάτι να πει και ακόμα κι αν δεν ήξερες κανένα από τα κομμάτια του, περνούσες καλά και σε κέρδιζε. Προσεγμένοι στίχοι, προσεγμένη αισθητική, προσεγμένη μουσική και ένας καλλιτέχνης που δείχνει ότι ξέρει τι θέλει και πώς να στο δώσει. 

Είδαμε έναν πολύ καλό τραγουδιστή πλαισιωμένο από ένα πολύ καλό συγκρότημα και σημειώσαμε τραγούδια που μας άρεσαν για να τα ξανακούσουμε μετά.  Νομίζω ότι θα του ταίριαζε πιο πολύ ένας «καθαρά» live χώρος που θα αναδείκνυε ακόμα περισσότερο την μουσική του. Ένας καλλιτέχνης με σπάνια – για την Ελλάδα- μουσική που αξίζει την προσοχή σας/μας. 

Photos by Vicky Vakali

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος