Point Of View

Ωκεανός - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

«Εδώ, στα σωθικά της Θάλασσας είδα την αλήθεια να φτιάχνει τη φωλιά της σχολαστική και τέλεια και αυτό που είδα είναι ένα αρπαχτικό πουλί, μεγαλειώδες σαν πετάει και άγριο. Δεν ξέρω. Δεν ήταν ό,τι ονειρευόμουν, όταν ονειρευόμουν αυτό».

Μπαίνοντας στον Κάτω Χωρό του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε υποδέχεται η μυρωδιά του κεριού που καίει. Σαν να εισέρχεσαι σε χώρο προσευχής παρατηρείς το ξύλινο σκαρί με τα κεριά αναμμένα, σαν ένα πλωτό μανουάλι και στη συνέχεια μια παράξενη φιγούρα με πολλές μορφές ντυμένη στα πένθιμα σου λέει πως .. μόνο η πίστη σώζει και άνευ αυτής ουδέ… Η ιστορία του γιατρού Σαβινί, δεν είναι μια ιστορία αλτρουϊσμού, ως θα περίμενε κανείς, αλλά μια ιστορία φρίκης και κανιβαλισμού. 

Το μυθιστόρημα του Αλεσάντρο Μπάρικο τυγχάνει μιας συγκλονιστικής μετάφρασης από την Λένα Ταχμαζίδου. Το κείμενο ρέει όπως τα κύματα αποσύρονται ρυθμικά ανάμεσα στα ψιλά βοτσαλάκια της παραλίας. Η άρθρωση και η εκφορά του λόγου της Ηλέκτρας Φραγκιαδάκη εντείνει όλα αυτά τα σύμφωνα, τις παρηχήσεις των κυμάτων, του αέρα καθώς ρυτιδιάζει τη θάλασσα, αλλά και του τρόμου, του παγώματος, της απόλυτης παράδοσης. Η ερμηνεία της Ηλέκτρας Φραγκιαδάκη οριοθετεί το φευγαλέο παρόν καθώς κάθε λέξη της στέκει μετέωρη προτού παρασυρθεί στον ειρμό της αφήγησης. Οι κινήσεις της ακριβείς σαν το χέρι ενός γιατρού, ή την επίθεση ενός αξιωματικού, τρομακτική, ήρεμη και αληθινή. 

Υπάρχει μια εικαστική συγκρότηση μέσα στην οποία θα συμπεριλάβω και την σκηνοθεσία και τον φωτιστικό σχεδιασμό, καθώς μέσα από μια ιδιόμορφη γλυπτική εφαρμογή, η ερμηνεύτρια αλληλεπιδρά με το «σκηνικό» και την ερμηνεία της. Χωρίς να αναιρώ την θεατρικότητα, προτιμώ να επικεντρωθώ στα στοιχεία live art που διατηρεί ο «Ωκεανός» του Σάκη Μπιρμπίλη. Στα χνάρια του ίδιου του μυθιστορήματος, ενός κειμένου όπου οι διαφορετικές φωνές ενώνονται στο αέναο της θάλασσας, που δεν στέκει και αφορίζει τις φόρμες, αντίστοιχα και ο σκηνικός χώρος, οι φωτιστικές συνθήκες και η προσέγγιση διαφορετικών διαστάσεων προσεγγίζουν τον τομέα της live art.

Αναμφίβολα ο «Ωκεανός» είναι μια προκλητική παράσταση, άρτια καλλιτεχνικά η οποία παράλληλα προτείνει άλλες προοπτικές και προσεγγίσεις, μια παράσταση που σε καθηλώνει. 

Στοιχεία Παράστασης

Μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου, Σκηνοθεσία - Σκηνικός χώρος: Σάκης Μπιρμπίλης, Δραματουργική επεξεργασία: Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Συνεργάτης σκηνοθέτης: Μενέλαος Καραντζάς, Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, Παίζει η ηθοποιός: Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Θέατρο του Νέου Κόσμου -  Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 11743, Αθήνα , τηλ  2109212900 

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, 21:15 (μέχρι 30.01.2018)

Εισιτήρια: €12, €10 – φοιτητικό, €8 – ανέργων

Διάρκεια: 55’ 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος