Point Of View

Ξαφνικά META το καλοκαίρι – Kριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η Βιολέτα Βέναμπλ, δεν θα ικανοποιεί πλέον τις ορέξεις της Μυγοπαγίδας της Αφροδίτης, «δεν είναι το οικονομικό κόστος, αλλά καταλαβαίνετε..». Η Κάθριν μετά τις αγριοβελανιδιές άρχισε να γράφει ημερολόγιο, «εκείνη περπάτησε προς το φως – «ποια είναι εκείνη;» - εκείνη… εγώ». Ο Δρ. Κούκροουιτζ, κάνει μια έρευνα στην λοβοτομή αλλά τον ενδιαφέρει η αλήθεια. Tι συνέβη ξαφνικά, πέρσι τον χειμώνα;

Η «Ονειρόδραμα», παρουσιάζει την ιστορία του Σεμπάστιαν Βέναμπλ, ενός σαραντάχρονου ποιητή με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, φροϋδικές σχέσεις με την μητέρα, εξαδέλφη και τον κοινωνικό του περίγυρο. Πως μεταφέρεις στην σκηνή την ιστορία ενός άνδρα που δεν εμφανίζεται ποτέ παρά μόνο μέσα από την ευλαβική λατρεία της μητέρας του και την λαϊκή απογύμνωση της εξαδέλφης του; Ο βίος, η πολιτεία και ο θάνατος του Σεμπάστιαν, εξίσου μυστηριώδη, περιπετειώδη και θρυλικά. Το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» αποτελεί την αφορμή για αυτό το αμφίρροπο μπρά ντε φερ γένους θηλυκού, ανάμεσα στην Βιολέτα και την Κάθριν, ενώ ο γιατρός σαν προπονητής – υποκινητής του αγώνα βρίσκεται στο πλευρό τους και στις φαντασιώσεις τους. 

Η Πένυ Καλαφατάκη αποτυπώνει στην καθηλωτική της ευφράδεια και τα αεικίνητα χέρια της, την διακριτική γοητεία και παράνοια μιας εμφατικής κυρίας της καλής κοινωνίας. Η Βιολέτα Βέναμπλ  βρίσκει την προβολή της μέσα από μια αξιοπρεπή και καταραμένη Ιοκάστη. Η Χριστίνα Μουδάτσου γήινη και νατουραλιστική προκαλεί με την αλήθεια της και την μαρτυρία των γεγονότων που προηγήθηκαν και οδήγησαν στα γεγονότα της Καμπέθα ντε Λόμπο. Η Κάθριν μετουσιώνεται σε μια σύγχρονη Αγία Μαρκέλλα, ομολογεί και εξομολογείται, αποκαθηλώνει και καθαίρεται. Ο Βασίλης Παπαλαζάρου ερμηνεύει τον μυστηριώδη γιατρό που τ’ όνομα του σημαίνει ζάχαρη στα πολωνικά. Είναι γιατρός ή αποκύημα της φαντασίας τους, είναι ένας Σεμπάστιαν; 

Τα κοστούμια του Κωνσταντίνου Γκουγκούνη, όπως κάθε φορά, αποτελούν μια μοναδική έμπνευση, υιοθετούν πιστά και ερμηνεύουν το έργο και την παράσταση. Tα ενδύματα της Βιολέτας και της Κάθριν αιχμαλωτίζουν τα βλέμματα ενώ αναδεικνύουν τον χαρακτήρα, την κίνηση, το συναίσθημα. Το μεταλλικό πλέγμα που πρωταγωνιστεί στο κέντρο της σκηνής και μεταπλάθεται από κλουβί, σε κλίμακα, σε σκελετό αίθριου γίνεται ένα εικαστικό και δραματουργικό εργαλείο στα χέρια των ηθοποιών. Η μουσική επιμέλεια αναδεικνύει το συναίσθημα που στοιχειώνει τους πρωταγωνιστές.

Η «Ονειρόδραμα» κάνει μια τομή στο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς, μια αισθητική κοινωνιολογική μελέτη των πολλαπλών νοημάτων της συγγραφικής του διάνοιας και για άλλη μια φορά παρουσιάζει μια εξαιρετική παράσταση. So, how did Saint Sebastian die? 

Στοιχεία Παράστασης

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος