Point Of View

Γιάννης Αγγελάκας και οι 100Ο C live @ Piraeus Academy

Κωστής Γωγιός

Ο Γιάννης Αγγελάκας, μετά τις Τρύπες, πειραματίστηκε με διάφορα σχήματα και μουσικές, πάντα με γνώμονα τους «ανήσυχους» στίχους του. «Επισκέπτες», Βελιώτης, Σαδίκης και τώρα 100Ο C. Έχοντας ξαναδεί τον Αγγελάκα με αυτό το σχήμα το καλοκαίρι, θεωρώ ότι είναι στην καλύτερη του φάση μετά τους «Επισκέπτες» και έχει βρει την μουσική «συντροφιά» που τον βοηθάει να περνάει καλά και να παίζει την μουσική του, κάτι που φαίνεται από τον τελευταίο του δίσκο. Τα «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια», είναι γεμάτος φρέσκα και πολύ καλά κομμάτια, μετουσιώνοντας τα δύο αυτά χρόνια με τους 100ο , το δέσιμο τους και το καλό κλίμα σε τραγούδια.

Πριν τον Γιάννη Αγγελάκα θα εμφανίζονταν οι Bazooka, οι οποίοι όμως λόγω ασθένειας του τραγουδιστή ακύρωσαν την εμφάνιση τους. Είτε με τον κόσμο «ζεσταμένο» από το support συγκρότημα είτε όχι, ο Αγγελάκας έχει την ικανότητα να παίρνει το κοινό από το χέρι και να το παρασέρνει στο πάρτυ που στήνει. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς εισαγωγές και φλυαρίες, βγήκε με ένα απλό «γεια σας» και για δύο ώρες ακούσαμε την άγρια των άστρων μουσική που είχε στο μυαλό του. Στις 21:50 τα 5 μέλη των 100ο C και ο Γιάννης Αγγελάκας πήραν θέση στη σκηνή και το «Μόνο από τη λύπη σου» έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η γιορτή. 

Ο ήχος ήταν λίγο μπουκωμένος στην αρχή με τα (πολλά) όργανα να είναι ψηλά και η φωνή του Γιάννη να χάνεται, αλλά αυτό διορθώθηκε μετά τα πρώτα κομμάτια. Η Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, ο Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, ο Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Γιώργος Αβραμίδης (Polkar) στην τρομπέτα, ο James Wylie στο σαξόφωνο/λύρα/πλήκτρα και ο Γιάννης Αγγελάκας με την κλασική μαύρη του εμφάνιση να τραγουδάει για ό, τι μας πορώνει και ό, τι μας καταστρέφει. 

Χαρούμενος, κεφάτος, με διάθεση, σε φόρμα και με όρεξη για πλάκα. Όταν το συγκρότημα ξεκίνησε να παίζει την «Ταξιδιάρα Ψυχή», ο Αγγελάκας είναι ζήτημα αν τραγούδησε 2 στίχους, με το κοινό κάθε ηλικίας να χτυπάει ρυθμικά παλαμάκια και να τραγουδάει για το Magic Bus της εφηβείας μας. Ο Γιάννης κουνούσε το κεφάλι και χαμογελούσε και όταν τελείωσε το κομμάτι είπε στον κόσμο: «Το τρέχατε λίγο, να κάνουμε καμιά πρόβα». Στο «Ο χαμένος τα παίρνει όλα», ο τραγουδιστής ρώτησε τον κόσμο «μόνο αυτό έχετε;» και πήρε την απάντηση άμεσα. Τα καινούρια κομμάτια είναι πολύ καλά, ο κόσμος τα έχει ήδη μάθει και αποδίδονται πολύ καλά ζωντανά. Μπορεί να μας λείπουν οι Τρύπες, αλλά όταν βλέπεις τον Αγγελάκα χαμογελαστό, ιδρωμένο και με την χαρακτηριστική του στάση να κρατάει το σταντ του μικροφώνου και να κουνιέται πέρα-δώθε, επιστρέφεις έστω για λίγο κάποια (αρκετά) χρόνια πίσω στο Ρόδον. 

Το κοινό που γέμισε το Piraeus Academy έδειχνε την αγάπη του τόσο στον Αγγελάκα όσο και στις Τρύπες, τραγουδούσε την μελωδία του «Ακούω την Αγάπη», φώναζε για τον Παράδεισο («Ω είν’ ωραία στον Παράδεισο»), χόρευε, σπρωχνόταν και ύψωνε το ποτήρι του κάθε φορά που ο Αγγελάκας το ευχαριστούσε ή όταν είπε «Είστε πολύ ωραία παρέα». Με μοναδική εξαίρεση τον ηλίθιο που πέταξε μπουκάλι και πέτυχε τον τραγουδιστή στο «Δώσ’ μου λίγη ακόμα αγάπη», πιθανότατα επηρεασμένος από τον στίχο για τον βασιλιά των γελοίων. Αν εξαιρέσεις τις «Ανάσες των Λύκων», ακούσαμε τραγούδια από όλες τις δουλειές του Αγγελάκα (και έξι από Τρύπες), με τα πνευστά και την ενορχήστρωση να δίνουν στα κομμάτια έναν οργιαστικό τόνο. Το πάρτι μπορεί να ήταν κάποτε στον 13ο όροφο, αλλά την Παρασκευή ήταν σίγουρα στην Πειραιώς. 

Setlist: Μόνο από τη λύπη σου, Μια χαρά, Δικαιοσύνη, Αιρετικό, Ευγνωμοσύνη, Είμαι τυχερός, Μέσα μου ο αέρας που φυσά, Άγρια των άστρων μουσική, Ποτέ, Μαύρη νύχτα, Τηλεντρόγκες, Παίρνε με μαζί σου, Ωσάν τυφλό σπουργίτι, Δε θέλω τα ματάκια σου (διασκευή σε Τσιτσάνη), Πόθοι, Γελαστή ανηφόρα, Νεάντερταλ, Παροιμίες απ’ τον Κρόνο, Ταξιδιάρα Ψυχή, Τρένο, Ο χαμένος τα παίρνει όλα, Σαράβαλο, Σιγά μην κλάψω, Γιορτή, Επισκέπτες, Από δω και πάνω, Θα ανατέλλω, Δώσ’ μου λίγη ακόμα αγάπη, Ακούω την αγάπη.

Photos by Vicky Vakali

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος