Point Of View

Ελιγμοί – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Οι λέξεις θύμα και θύτης προέρχονται από το ίδιο ρήμα. Στην πρώτη περίπτωση το ‘θύμα’ είναι ο δέκτης της εκμετάλλευσης / βίας, ενώ στην δεύτερη ο ‘θύτης’ είναι αυτός που προκαλεί την ζημιά. Αλλά σε κάθε περίπτωση η σχέση που συνδέει το θύμα και τον θύτη είναι μια σχέση καταστροφής, αφανισμού και εξόντωσης. Για τους ήρωες του έργου – τρεις άντρες και μια γυναίκα – το φύλο και οι περιστάσεις δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του απανθρωπισμού που συνεπάγονται οι πράξεις τους. 

Ο Θοδωρής Βουρνάς σκηνοθετεί με μια χαρακτηριστική κινηματογραφική ματιά ένα έργο, που ίσως να είναι κλισέ, αν η κατάχρηση εξουσίας δεν ήταν τόσο συνήθης ώστε πλέον να μην την βλέπουμε. Ο λιτός σκηνικός χώρος διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο: τέσσερις καθρέφτες, όσοι και τα θύματα / θύτες των ιστοριών του Eduardo Galàn. Μια ποιοτική αναφορά στην ψυχαναλυτική διάθεση του αντικατοπτρισμού και στην φιλοσοφική τοποθέτηση του ειδώλου. 

Οι σχέσεις που αναπτύσσονται ή καταρρέουν έχουν σαν κοινό παρονομαστή τον κανιβαλισμό της εξουσίας, και η χρήση του γυμνού εν είδει ηδονοβλεψίας ή εξευτελισμού, την επιβολή του ‘ισχυρότερου’ πάνω στην ‘ανάγκη’ του άλλου. Η αναζήτηση της δικαιοσύνης μέσω του Νόμου, σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις θα καταλήξει άκαρπη, ίσως και να θεωρηθεί ένας ακόμα εξευτελισμός.   

Η αλήθεια που τόσο προασπίζεται η Μπελέν, δεν αφορά τόσο στην επικοινωνία της με τον σύντροφο της, όσο στην επικοινωνία που έχει η ίδια με την προσωπική της, ατομική ανάγκη. Η Μπελέν είναι η μόνη στο έργο που δεν καταργεί την αλήθεια της, κι αυτή πιθανώς να είναι η πραγματική εξουσία. 

Στοιχεία της παράστασης

Κείμενο: Eduardo Galan,  Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς, Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου, Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου, Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας 

Παίζουν: Χρήστος Καπενής, Αλέξανδρος Νταβρής, Γιώργος Κοσκορέλλος, Αλεξάνδρα Χασάνη

Θέατρο 104,  Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020 

Παραστάσεις: Από 20 Σεπτεμβρίου 2017 και για 10 μόνο παραστάσεις

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ

Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο 

Διάρκεια: 80 λεπτά

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος