Point Of View

1000mods - Naxatras live @ Piraeus Academy

Κωστής Γωγιός

Τα πρώτα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται με την ψήφιση του τελευταίου δίσκου των 1000mods “Repeated Exposure Το…” ως ένας από τους δίσκους της χρονιάς σε πολλά μουσικά sites. Τα επόμενα σημάδια φάνηκαν με την ανακοίνωση της συναυλίας και τον σχετικό χαμό που ακολούθησε, αλλά και τα εισιτήρια που έφευγαν σαν τρελά. Ό, τι σημάδια πάντως και να είχε δει κάποιος, αυτό που ζήσαμε στο Piraeus Academy ήταν κάτι που ελάχιστοι πρέπει να περίμεναν. Προφανώς η συναυλία έγινε sold out, ο κόσμος έδειξε πόσο αγαπάει αυτό το συγκρότημα, αλλά κι οι ίδιοι οι Χιλιομοδίτες ανταπέδωσαν στο απόλυτο αυτή την αγάπη. Οι λέξεις δεν ξέρω πόσο μπορούν να αποτυπώσουν αυτό που βιώσαμε το Σάββατο το βράδυ. Ήταν ένα από αυτά τα live που το τέλος τους σε βρίσκει ιδρωμένο, «δαρμένο», πορωμένο και με μια έκφραση «τώρα τι ήταν αυτό που είδα;» και νιώθεις τυχερός που το έζησες. Όχι μόνο για αυτά που είδες, αλλά για όλα τα επόμενα που θα ακολουθήσουν. 

Naxatras

Το τρίο των Naxatras βγήκε στη σκηνή στις 20:20 περίπου και για 40 λεπτά μας ταξίδεψαν στον ψυχεδελικό πλανήτη τους που πρέπει να βρίσκεται κάπου στο διάστημα. Δεμένο rhythm section, ψυχεδελικά solo, ματιές στον 70s ήχο και μπόλικη αγάπη για τους Pink Floyd, που δεν φαινόταν μόνο από την μπλούζα του μπασίστα-τραγουδιστή αλλά και από την μουσική τους. Σεμνοί, ευχαριστούσαν συχνά τον κόσμο, μουσικάρες και με ωραίες συνθέσεις που κινούνται στα όρια του ψυχεδελικού σκληρού ροκ. 


Οι Naxatras πρόσθεσαν μία ακόμα πολύ καλή εμφάνιση στο ενεργητικό τους, άνοιξαν μερικές μαύρες τρύπες ακόμα στο σύμπαν και έδειξαν ότι είτε παίζουν στο υπόγειο του Αn Club είτε μπροστά σε πολύ περισσότερο κόσμο, όπως στο Piraeus Academy, μπορούν να σε κάνουν να ταξιδέψεις. Θα χρησιμοποιήσω την εικόνα που μου δημιουργήθηκε στην προηγούμενη εμφάνιση τους: «Φαντάσου τους Pink Floyd να ταξιδεύουν μαστουρωμένοι στο διάστημα και από τα πικάπ να ακούγονται οι Doors». Ακούσαμε μεταξύ άλλων το “Sun is burning” και το 10λεπτο “I am the Beyonder” που έγινε ο αναμενόμενος χαμός.

1000mods

Μετά από μια μισάωρη καθυστέρηση και ενώ το Piraeus Academy είχε γεμίσει ασφυκτικά (2700 άτομα) ανέβηκε ένα σεντόνι που έκρυβε την σκηνή από τα μάτια μας, ενώ αρχίσαμε να ακούμε τις δοκιμές του Λάμπρου στα drums. Λίγο πριν τις 22:00 ακούστηκαν τα πρώτα riff, το σεντόνι έπεσε και ξεκίνησε η τσαμπουκαλεμένη εμφάνιση των 1000mods υπό τις επευφημίες του κόσμου. Αυτό που είδαμε το Σάββατο το βράδυ είναι ένα συγκρότημα που έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα: Φωτισμός, ήχος, ένας γεμάτος συναυλιακός χώρος, συνθέσεις, απόδοση, όλα έδειχναν συναυλία μεγάλου συγκροτήματος. Κάποια μικροπροβλήματα στο μικρόφωνο ξεπεράστηκαν γρήγορα και μπορέσαμε να απολαύσουμε το “Claws”, με το οποίο ξεκίνησαν. 


Ήχος βαρύς σαν τις αμαρτίες μας, μπάσο και κιθάρες με ήχο πεντακάθαρο μεν και όσο πιο heavy γίνεται δε, drums που μπορεί να μην φαίνονταν σχεδόν από τον καπνό και τα φώτα, αλλά ακούγονταν για τα καλά και τράνταζαν όλο το Piraeus Academy. Τα solo του Γιάννη και του Γιώργου στην κιθάρα ηλεκτρισμένα, με wah wah και να μυρίζουν rock ‘n’ roll, ενώ ο Δάνης να μοιράζει χαμόγελα, ευχαριστίες στον κόσμο, να παίζει παπάδες στο μπάσο του και υψώνει κάθε τόσο το δεξί του χέρι. Ριφάρες που σέρνονται και τσακίζουν σβέρκους, ταχύτητες άλλοτε αργές και άλλοτε έναυσμα για mosh pit, crowd surfing και παλμός τόσο από το συγκρότημα όσο και από τον κόσμο σε όλη τη συναυλία. Άλλωστε ο Δάνης το είπε ξεκάθαρα: «Αν δεν ήσασταν εσείς, δεν θα ήμασταν κι εμείς» και ο κόσμος έδειχνε πόσο πολύ γουστάρει αυτό το συγκρότημα. Ιαχές «Χιλιομόδι», τραγούδι, άπειρο ξύλο με αποκορύφωμα τις κομματάρες “Vidage”, “7 Flies”, “On A Stone”, “El Rollito”, “Above 179” και σταματάω γιατί θα μπορούσα να γράψω όλο το setlist. Συνθέσεις που μυρίζουν Black Sabbath, Black Label Society, Kyuss, Queens Of The Stone Age και 4 τύποι πάνω στη σκηνή να τα δίνουν όλα για σχεδόν 2 ώρες, χωρίς καθόλου κοιλιά και δείχνοντας ότι μπορούν να γεμίσουν εύκολα το Piraeus Academy. 

Ο τελευταίος τους δίσκος είναι εξαιρετικός, ο κόσμος έδειξε ότι τον έχει ήδη αγαπήσει και τραγουδούσε τους στίχους από τα κομμάτια του και συνόδευε με τη φωνή riff και μελωδίες. Έπαιξαν το “The Desert Side of Your Mind” από το προ δεκαετίας EP τους, το “She” «για τα κορίτσια που τους αρέσει να πληγώνουν», το “Super Van Vacation” με τον πρόλογο «Καλές διακοπές για πάντα», το “Low” με το ξύλο να φτάνει μέχρι πίσω και πολλά άλλα. Οι 1000mods δείχνουν ότι η σκηνή είναι δική τους, είναι άνετοι και με εμφανή τα συναυλιακά τους χιλιόμετρα και είναι φανερό ότι γουστάρουν τόσο αυτό που κάνουν όσο και την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Ήταν μια συναυλία που άνοιξε ιδανικά τη νέα χρονιά, μας έδειξε για τι είναι ικανά τα ελληνικά συγκροτήματα, ότι ο κόσμος δεν διστάζει να τιμήσει αυτά που αξίζουν και ότι έχουμε να περιμένουμε πάρα πολλά στο μέλλον από αυτούς τους 4 τύπους. Πολλοί είναι αυτοί που θα σου πουν ότι το stoner ήταν μια μόδα και σιγά σιγά πεθαίνει. Φαντάζομαι δεν έχουν δει τους 1000mods live.    

Setlist: Claws, Loose, Road To Burn, Electric Carve, Vultures, Above 179, Low, The Son, The Desert Side Of Your Mind, 7 Flies, On A Stone, She, El Rollito, Vidage, Into The Spell, Super Van Vacation.

Photos : Vicky Vakali

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος